Perun tuore hautalöytö voi valottaa inkavaltakunnan alkuperää

Perussa arkeologit uskovat tuoreen hautalöydön tuovan lisävalaistusta muinaisen inkavaltakunnan alkuperään. Inkojen valta-alueelta on löytynyt yhdeksän hautaa, jotka kuuluvat inkoja edeltäneille wareille. Hautalöytöä pidetään Perun merkittävimpänä vuosiin, ehkä jopa merkittävimpänä sitten inkakaupunki Machu Picchun löytymisen sata vuotta sitten.

Ulkomaat
Arkeologit tutkivat muinaisia hautoja.
Arkeologit tutkivat wari-kulttuurin hautoja Cuscon alueella Perun Andeilla.EPA / Andina

Haudat löytyivät Andeilta eteläiseltä Cuscon alueelta Kaakkois-Perusta. Löytö viittaa siihen, että vuonna 700 - 1 200 kukoistaneet warit ovat saattaneet hallita alueita, joissa inkavaltakunta myöhemmin vallitsi, sanoo Perun kulttuuriministeri Juan Ossio.

- Warikulttuuri on saattanut innoittaa inkoja, tehden mahdolliseksi kokonaisen poliittisen järjestelmän kehittämisen, Ossio kertoi radiossa.

1400-luvulta vuoteen 1532 kukoistanut inkavaltakunta oli Amerikan suurin valtakunta ennen eurooppalaisten valloittajien tuloa. Espanjalaisvalloittajien tultua inkat vetäytyivät Cuscon Vilcabamban alueelle, jossa tuore warien hautalöytö tehtiin.

Ossion mukaan haudat osoittavat, että myös warit asuttivat Vilcabamban alueita ja olivat mahdollisesti inkavaltakunnan poliittisen rakenteen innoittajina.

Arkeologi Luis Lumbreras pitää hautalöytöä sekä merkittävänä että yllättävänä. Hänen mukaansa sen vuoksi on tarkasteltava uudelleen osaa inkojen historiasta. Löytö on ensimmäinen todiste siitä, että warit olivat alueella ennen inkoja, Lumbreras sanoo.

Arkeologit löysivät haudat heinäkuussa 2010 ja ovat sen jälkeen tutkineet löytöä. Haudasta löytyneen esineistön helmi on hopeinen rintahaarniska, joka löytyi korkea-arvoisen warin haudasta. Haudassa oli myös muun muassa hopeanaamio, kaksi kultaista rannekorua ja kaksi hopealla päällystettyä puista kävelykeppiä.

Lähteet: AFP, Reuters