1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Turku

Turun kaavoitus puhuttaa Facebookissa

Turun kaavasuunnittelu yritetään saada entistä kiinnostavammaksi sosiaalisen median avulla. Ympäristölautakunnan jäsen Ville-Veikko Mastomäki (vihr.) on perustanut sitä varten epävirallisen Facebook-ryhmän.

Ryhmässä on yli 200 jäsentä. Kuva: YLE

Hiljattain perustettuun ryhmään on liittynyt jo yli 200 innostunutta. Mukana on asukkaita, virkamiehiä ja poliittisia päättäjiä. Yhteisellä, sosiaalisella foorumilla Turun rakentamista ja kaavasuunnittelus yritetään saada entistä avoimemmaksi.

- Varmaan kaavoitus nykyäänkin kiinnostaa kahvipöytä keskusteluissa. Yksittäisellä kaupunkilaisella voi olla hyvä idea kaavoitukseen ja tämä Facebook-ryhmä on tapa tuoda se kansalaisen idea tai ääni paremmin esiin, Mastomäki pohtii.

Kaavoitusviranomaiset toki järjestävät nytkin yleisötilaisuuksia kaavoista, mutta osanottajien määrä jää usein vähäiseksi. Mastomäen mielestä jossakin koulun tiloissa illalla pidetty tiedotustilaisuus ei välttämättä ole paras vaihtoehto tiedon levittämiseen.

- Julkisen toiminnan pitää mennä sinne, missä ihmiset jo ovat valmiina. Facebookissa on sellainen paikka, jossa taitaa olla tällä hetkellä 1,5 miljoonaa suomalaista. Sieltä heidät tavoittaa, uskoo Mastomäki.

Facebookin vahvuus on hänen mukaansa sen vastavuoroisuus. Lisäksi lautakunnan jäsenet voisivat siellä kertoa laajemmin näkemyksistään, joita taas muut voivat kommentoida. Mastomäen mukaan on tärkeää, että asioista keskusteltaisiin laajasti ennen päätöksiä.

- Valtamediassa Turunkin kaavoituksesta saa usein hyvin mustavalkoisen kuvan. Jutuissa ei tule esiin mielipiteiden kirjo tai kaikki perustelut, Mastomäki toteaa.

Yhtenä jo käydyistä kiivaista keskusteluista Mastomäki nostaa esille Kuralan kylämäen naapuruston kaavasuunnitelmat. Hän toivoisi, että ainakin Sepänkatu viiden kaavoitukset toisivat lukijoilta mielipiteitä.

- Siellä on vanhoja puurakennuksia, joita varmaan osittain suojellaan, mutta mahdollisesti yksi rakennus myös puretaan. Tästä tulee varmasti monia mielipiteitä ja myöskin hyviä ideoita voidaan saada.

Ryhmä löytyy Facebookista nimellä Turun ympäristö-ja kaavoituslautakunta 2.0. Mastomäki on perustanut myös Turun kaupunginvaltuusto 2.0 keskustelu ryhmän Facebookiin, jonka on tarkoituksena olla vastaavalainen kaksisuuntainen keskustelufoorumi.