Aivovammojen hoitoja kehitetään Turussa

Aivovammojen hoidosta halutaan tehdä entistä yksilöllisempää. Turun yliopistollinen keskussairaala on mukana hankkeessa, joka on saanut EU tukea 4,2 miljoonaa euroa aivovammojen hoitoon keskittyvässä projektissa.

Kuva: Goodshoot.com

Koko maailman mittakaavassa harvinaisessa hankkeessa yhdistetään tietotekniikkaa ja biologista materiaalia, joita otetaan potilaista Tyksissä ja Cambrigessa Englannissa.

- Näistä louhittujen tietojen avulla pyritään selvittämään, miksi toisella henkilöllä toipuminen on nopeampaa kuin toisella. Näin voitaisiin kehittää yksilöllisia, toimivia hoitoja, projektijohtaja Harri Siitari kertoo.

Kolmivuotinen hanke tuo Siitarin mukaan myös uusia työpaikkoja Turun seudulle. Hankkeeseen osallistuvat VTT, GE Healthcare, Turun yliopistollinen keskussairaala, Cambridgen yliopisto, Imperial College London, Complexio Ltd ja Kaunasin teknillinen yliopisto. Hanke on osa Turkuun perustettavaa kansallista Olli Tenovuon johtamaa Aivovammakeskusta, jonka yhtenä tavoitteena on vastata jatkossa alan tutkimustoiminnan ja hoitokäytäntöjen.

Joka vuosi yli 20 000 suomalaista vammautuu ja useat tuhannet menettävät työkykynsä tapaturmaisen aivovamman vuoksi. Aivovammoista tiedetään kuitekin vielä varsin vähän.