Faxi ei jouda vielä museoon

Faxit ovat jäämässä sähköpostin jalkoihin nopeana tiedonsiirtovälineenä. Siitä huolimatta faxeja kysytään ja myydään yhä. Jonain päivänä faxi tosin päätyy museo-osastolle - vaikkapa vanhojen kirjoituskoneiden rinnalle.

Kotimaa
Myyjä Ilkka Vaittinen ja 90-luvun faxilaite.
Myyjä Ilkka Vaittinen ja 90-luvun faxilaite.Mauri Tikkamäki / Yle

Tampereen konttorikone Oy:n valikoimista löytyy toki vielä faxilaitteita.

Myyntiedustaja Ilkka Vaittinen liikkeestä kertoo, että faxeja kysytään ja myydäänkin vielä tasaista vauhtia.

- Tavallisia faxilaitteita myydään viikoittain. Faxilaite sisältyy nykyään myös nk. monitoimilaitteisiin ja niitä myydään lähes päivittäin. Monitoimilaitteessa on yhdessä tulostin, kopiokone, fax ja skanneri.

Sähköposti syönyt faxin suosiota

Pelkän faxitoiminnon omaavia laitteita ostavat pääasiassa yritykset, mutta myös yksityiset ihmiset.

- Suurin syy faxien käyttöön on toimia epävarman sähköpostimaailman varalaitteena, kertoo Ilkka Vaittinen. Erityisesti yritykset haluavat turvata toimintamahdollisuutensa, vaikka sähköpostiyhteydet olisivat poikki. Toki osa ihmisistä on tottunut käyttämään faxia ja vierastaa sähköpostia.

Vaittinen arvelee, että faxien myynti jatkaa hidasta laskua sukupolvien vaihtumisen myötä.

Faxi jää uuden tekniikan jalkoihin

Jo 1800-luvun loppupuolella patentoidun faxin tekniset ratkaisut ovat muuttuneet vuosien varrella. Vielä reilu vuosikymmen sitten faxeissa käytettiin lämpöpaperia, joka oli rullassa. Nykyisin käytetään tavallisia paperiarkkeja ja lasertulostustekniikkaa.

Faxien suosiota syö osaltaan uusiin rakennuksiin nopeita tietokoneyhteyksiä varten asennettava valokuitutekniikka, joka ei tue faxilaitteita. Vanhanaikainen faxi tarvitsee edelleen perinteisen puhelinlinjan toimiakseen.

Vielä tällä hetkellä faxi on tuttu laite lähes kaikille. Uuden tekniikan myötä sen tie saattaa kuitenkin pian johtaa museoon.

Tampereen Konttorikone-liikkeen ulko-oven vieressä on pieni museo-osa, johon on kerätty vanhoja kirjoituskoneita ja muita toimistolaitteita.

- Ehkä faxikin päätyy tulevaisuudessa sinne jonain päivänä ihmisten ihmeteltäväksi, miettii Vaittinen.

Silti huhut faxin poismenosta ovat vielä liioiteltuja.

Lähteet: YLE Tampere