1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Tampere

Aivokalvontulehdusrokotteen tutkimusryhmään tuhat teiniä

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla alkaa uuden meningokokki B -rokotteen tutkimus. Tutkimukseen valitaan tuhat 11-17 -vuotiasta nuorta, jotka saavat rokotteen meningokokki B-bakteerin aiheuttamia vakavia tauteja vastaan.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

B-ryhmän meningokokki on yleisin bakteeriperäisen aivokalvotulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa. Tautitapauksia on 30-50 vuodessa, osa johtaa hoidosta huolimatta kuolemaan. Tautia esiintyy alle vuoden ikäisillä pikkulapsilla ja teini-ikäisillä sekä erityisesti varusmiehillä.

B-ryhmän meningokokkia vastaan on pitkään yritetty kehittää rokotetta huonolla menestyksellä.

Uudesta Men B -rokotteesta hyvät kokemukset

Uuden rokotteen on kehittänyt lääkeyritys Pfizer. Rokotteen oletetaan siis antavan suojaa lähes kaikille B-ryhmän meningokokkibakteereille.

Uutta rokotetta on toistaiseksi tutkittu muutamilla sadoilla aikuisilla ja lapsilla lähinnä USA:ssa. Rokote on aikaansaanut hyvän vasta-aineenmuodostuksen ja haitta-vaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Rokote aiheuttaa yleisesti kipua pistospaikalle, mutta esimerkiksi kuumereaktiot ovat harvinaisia (alle 10 %). Hyvien kokemusten vuoksi tutkimuksia laajennetaan nyt Eurooppaan.

1 000 nuorta testiryhmään ympäri Suomea

Suomessa aloitettavaan kahteen tutkimukseen otetaan yhteensä noin tuhat 11-17 -vuotiasta nuorta. Toisessa tutkimuksista verrataan kahta ja kolmea rokoteannosta ja toisessa tutkitaan Men B-rokotteen antamista yhdessä kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä-polio-tehosterokotteen kanssa.

Myöhemmin aloitetaan tutkimus myös 18-26 -vuotiailla henkilöillä.

Tutkimukseen otetaan nuoria Tampereen lisäksi Espoosta, Järvenpäästä, Lahdesta, Turusta, Porista, Seinäjoelta, Kokkolasta ja Oulusta.