1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen tv:n näkymistä Virossa ei voitu eikä haluttu estää

Yksi televisiohistorian suurimmista propagandataistoista on ollut Suomen television näkyminen Virossa kylmän sodan vuosina. Monet virolaiset väittävät edelleen, että lähetykset suunnattiin tarkoituksella virolaisten nähtäviksi. Suomalaisten mielestä se mikä näkyi, näkyi vahingossa.

Kotimaan uutiset
Kivenlahden lähetinmasto vuonna 1971
Yle

Televisiokielellä lähetyksien näkymistä maan rajojen ulkopuolelle kutsuttiin läikkymiseksi. Sakari Kiuru toimi 70-luvulla ensin Yleisradion TV1:n ohjelmajohtajana ja vuodesta -80 alkaen pääjohtajana. Niinä vuosina läikkyi oikein kunnolla. Niin kunnolla, että lähes koko sukupolvi pohjoisvirolaisia oppi suomea.

Vuonna 1971 Espoon Kivenlahdessa otettiin käyttöön uusi suuritehoinen lähetin. Viron kommunistit uskoivat, että amerikkalaista tekniikkaa sisältänyt lähetin oli Yhdysvaltain rahoittama tai ainakin, että se oli tarkoituksella turhankin tehokas pelkästään Suomea ajatellen.

- Me tarvitsimme sen lähettimen. Sillä piti päästä sisämaahan kauas länteen ja itään. Puheet siitä, että se oli amerikkalaisten rahoittama, niin sillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Se oli Yleisradion budjetista rahoitettu, Kiuru toteaa.

”Se oli luonnollinen asia”

Virolaiset hyväksyivät läikkymisen, eikä Neuvosto-Viron television johtokaan suomalaisia moittinut. Sen sijaan kommunistisen puolueen johto niin Virossa kuin Moskovassakin hermostui länsimaisen ohjelmavirran vaikutuksista.

- Moskova ei kuitenkaan puuttunut meidän ohjelmiin missään vaiheessa. Se oli luonnollinen asia, Kiuru muistelee.

Yleisradion kirjeenvaihtajana Moskovassa vuosina 1981 - 87 ollut Yrjö Länsipuro sai osallistua lukuisiin Suomen sekä Neuvostoliiton ohjelmajohtajien välisiin tapaamisiin. Hän muistaa, kuinka suomalaisten harjoittamaa ohjelmapolitiikkaa pyrittiin ohjailemaan.

- Eikä pelkästään Viron takia. Voin ilolla muistella, että jotkut meidän johtajista, erityisesti Pekka Silvola, pisti aika lujasti stopin näille ohjailuille, Länsipuro sanoo.

Neuvostoliitto tarjosi Suomen televisioon erilaisia ohjelmia, mutta huonolla menestyksellä. Erityisenä harmina kommunistisella puolueella oli, että Suomesta tuli niin paljon Viroa käsittelevää ohjelmaa.

Yhdysvallat ei Dallasia tarjonnut

MTV lähetti ennen omalle kanavalle siirtymistä ohjelmiaan Yleisradion kanavilla. Työnjakokin oli siten melko selvä, Yleisradio hoitaa vakavamman ohjelmatoiminnan ja Mainostelevision tuotteiksi jäivät esimerkiksi amerikkalaiset sarjat.

Amerikkalainen hapatus ei yllättäen saanutkaan Viron poliittiselta johdolta tyrmäystä, vaan ennemminkin kriittisiä oltiin Yleisradion ohjelmia kohtaan. Ne kun olivat niin kriittisiä.

- Täytyy muistaa, että Maikkari oli tuohon aikaan Yleisradion toimiluvassa mainintana. Yleisradion televisio-ohjelmaneuvosto hyväksyi meidän ohjelmasuunnitelmat ja jälkikäteen arvosteli myös, mitä oli lähetetty. Se jaksoi aina muistuttaa, että YYA-sopimusta pitää noudattaa ja YYA-sopimuksen hengessä pitää toimia, toteaa pitkään MTV:n eri johtotehtävissä vuosina 1967 - 2001 toiminut viestintäneuvos Tauno Äijälä.

Äijälä ei usko, että Neuvostoliitto olisi lopulta ollut kovin kiinnostunut pienestä Mainostelevisiosta. Myöskään amerikkalaiset eivät uskoneet tarpeeksi pienen Suomen mahdollisuuksiin näkyä ja kuulua Virossa. Länsihenkisiä ohjelmia ei lahjoitettu, eikä ohjelmiin pyritty myöskään vaikuttamaan.

Menestyssarja Dallasia sen enempää kuin muitakaan sen ajan huippusarjoja ei saatu propagandaperusteilla edes alennuksella.

- Ei todellakaan. Jos ajatellaan, että amerikkalainen elokuvateollisuus on mittava bisnes, niin eivät he jaksaneet olla kovin kiinnostuneita siitä, että joku Suomi olisi ollut heidän näyteikkunansa, sanoo Tauno Äijälä.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi