1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkövammat

Pakkanen saa aikaan kivuliaitakin sähköiskuja

Pipon tai keinokuituisen vaatteen riisuminen saa kuivassa pakkasilmassa aikaan rätinöitä. Sormiin napsahtavat sähköiskut johtuvat hankaussähköstä. Sähköiskun kivuliaisuutta voi vähentää koskemalla tavaroihin kämmenpohja edellä.

Metallinen ovenkahva antaa sähäkimmät sähköiskut. Kuva: YLE Turku

Ihmisille ei pienistä sähköiskuista ole vaaraa. Jännite on suuri, mutta virranmäärä on pieni.

- Purkautumisaika on niin lyhyt, että ihminen on turvassa. Elektroniikkalaitteille sen sijaan saattaa sähköisku aiheuttaa tuhoa, sanoo sähköinsinööri Jesse Mattila.

Puhelimet, digiboksit ja televisiot on suojattu sähköiskuilta ulkoisesti.

- Sen sijaan esimerkiksi hyvin yleinen tietokoneen kovalevyn kotikorjaus ilman itsensä maadoittamista saattaa tulla kalliiksi, varoittaa Mattila.

Vältä keinokuituisia vaatteita

Vaatteissa käytettävät kuidut kehittävät eri tavalla sähköisyyttä. Huuhteluaineita käyttämällä voi sähköisyyttä vähentää.

- On olemassa myös erityisiä suihkeita, joita voi käyttää vaikkapa kauluspaitoihin, jotka liimaantuvat iholle kiinni.

Talvella pukeudutaan useampaan vaatekerrokseen ja vaatteet hankaavat toisiaan vasten. Ja kun ihminen liikuttaa jalkojaan autossa polkimilla, purkautuu hankaussähkö autonoveen koskettaessa.

Lisää kosteutta

Monta viikkoa jatkuneet pakkaset ovat kuivattaneet sisäilmaa. Ilmankuivuutta voi helpottaa ilmankostuttimella. Samoin kuivaa ihoa voi rasvata. Jalkoihin kannattaa laittaa anti-staattiset jalkineet. Pakkasen lauhtuessa ja ilman kosteuden lisääntyessä vähenee myös sähkön varautuminen tavaroihin.