Perheiden ruokatottumuksia kohennetaan kokkikoulussa

Kuopiossa opetellaan oikeaa ravitsemusta koko perheen yhteisissä ruoanvalmistusilloissa. Illat ovat yksi kokeilu Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa, jolla pyritään parantamaan lasten ravitsemusta ja liikuntatottumuksia.

Timo Lakka
Perhe laittaa ruokaa
YLE Savo

Yliopiston opetuskeittiöllä hyörii puolentusinaa perhettä. Kolme kertaa kokoontuvaa kokkikoulua käy mm. kolmasluokkalainen Mikko Höytö ja äiti Katri. Opittavaa on jokaisella.

- Kasviksia voisi kyllä syödä paremmin, Katri Höytö toteaa.

Tutkimuksessa on seurattu 250 lasta ensimmäisestä luokasta lähtien. Seitsemällä yksilöllisellä ohjauskäynnillä neuvottuja tietoja kokeillaan nyt käytännössä. Testissä on muun muassa erilaisten kasvisten käyttö.

- Monesti ihmisiltä unohtuu, että kasviksia voi laittaa myös ruokaa. Aina ei tarvitse tehdä erillistä salaattia, ravitsemusterapeutti Sanna Kiiskinen kertoo.

Kasviksia jokaiselle aterialle

Ravitsemusilloissa oppia annetaan hyvin käytännön läheisesti. Kiiskinen havainnollistaa esimerkiksi lapsen päivittäisen kasvisten tarpeen kourallisina.

- Lapsen tarvitsema annosta kasviksia on 5-6 lapsen kourallista. Isosta annoksesta ei siis ole kyse. Joka aterialla pitäisi kuitenkin olla yksi annos, Sanna Kiiskinen opastaa.

Lapset saavat liikaa sokeria ja kovaa rasvaa

Professori Timo Lakka Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ruokapäiväkirjojen mukaan lapset saavat liian vähän pehmeää rasvaa, kuitua ja D-vitamiinia. Liikaa lapset saavat puolestaan sokeria ja kovaa rasvaa.

Lakka suosittelee lapsille kokojyväleipää ja tietynlaista margariinia.

- Leivän päälle pitäisi laittaa margariinia, jossa on vähintään 60 prosenttia rasvaa. Rasvan täytyy kuitenkin olla pääasiassa pehmeää rasvaa. Jos rasvan osuus on pienempi, on myös pehmeää rasvaa vähemmän, Lakka toteaa.

Riskitekijöitä jo ekaluokkalaisilla

Ylipaino ja kohonneet verenpaine- ja kolesteroliarvot näkyivätkin jo ekaluokkalaisilla.

- Noin 20 prosentilla lapsista on näitä riskitekijöitä. Tämä oli meille itsellemmekin aikamoinen yllätys, että riskitekijöitä on noin paljon, Lakka toteaa.

Alustavien tulosten mukaan neuvonnassa mukana olleiden lasten ravitsemuksessa näyttäisi tapahtuneen myönteisiä muutoksia. Mitattuja riskitekijäarvoja ohjatuista ja verrokkilapsista saadaan myöhemmin tänä vuonna.

Lähteet: YLE Savo