1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Keski-Pohjanmaa

Pietarsaaren poliisille hulppeat tilat

Pietarsaaren poliisi muuttaa parhaillaan uuteen virastotaloon. Ajanmukaiset tilat tehostavat monin tavoin poliisin toimintaa. Juoppojen kuljettaminen Kokkolaan loppuun kun Pietarsaaresta löytyy omat putkatilat.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Kuntosalin laitteita.
Poliiseilla on käytössään ajanmukaiset kuntoiluvälineet.YLE / Kalle Niskala
Pietarsaaren uuden virastotalon aula.

Pietarsaaren poliisit ovat kituuttaneet yli viisi vuotta ahtaissa evakkotiloissa. Tilanteeseen ajauduttiin kun vanha virastotalo meni homeongelmien vuoksi käyttökieltoon.

Väliaikaisella poliisiasemalla ei voinut tehdä kunnollista poliisitutkintaa, vaan tekniseen tutkintaan liittyvissä asioissa ajettiin usein Kokkolaan. Asiakkaat puolestaan joutuivat kailottamaan asioitaan muiden kuullen kun kunnollisia asiakaspalvelutiloja ei ollut.

Apulaispoliisipäällikkö Hans Snellman löytää yhden hyvän puolen koettelemuksesta.

- Henki tässä talossa on vaan parantunut viiden vuoden aikana, kun olemme tehneet töitä ahtaissa tiloissa. Olemme jaksaneet kun olemme tienneet, että tämä oli vain väliaikaista.

Tutkinta tehostuu

Käytännön poliisityön kannalta tärkeintä on aiemmin puuttuneet juoppoputkat ja poliisivankila. Evakkoaikana on tuhraantunut lukemattomia työtunteja juoppoja ja vangittuja kuljeteltaessa.

- Saamme aikamoisia säästöjä. Nyt voimme välttää sen, että kaksi aikuista miestä kyydittää jonkun henkilön Kokkolaan ja ehkä seuraavana päivänä matkaa sinne kuulustelemaan pidätettyjä, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren apulaispoliisipäällikkö Hans Snellman.

Nyt koko tutkinta voidaan tehdä Pietarsaaressa alusta loppuun.

Sadan ihmisen työpaikka

Uuteen virastotaloon majoittautuvat myös maistraatti, käräjäoikeus, syyttäjä ja ulosottomies. Kaikkiaan talossa työskentelee noin sata ihmistä, joista poliiseja on 60.

Tilaa talossa on kolmessa kerroksessa noin 6 000 neliömetriä, hieman yli puolet tästä on poliisin käytössä.

- Tämä takaa valtion palvelut Pietarsaaren seudulla pitkälle tulevaisuuteen.

Rakennuksen kustannusarvio oli noin 11 miljoonaa euroa.

Edustussaunasta näköalat koulupuistoon

Henkilökunta ja etenkin komisario Jens Emet ovat olleet vahvasti mukana tilojen suunnittelussa. Tilat ovat avarat, lasia on käytetty paljon. Värimaailmassa on vältetty poliisinsinistä.

- Tämä on ehdottomasti hienoin poliisitalo missä olen käynyt. Emme voi vieläkään uskoa, että tämä on tehty meille. Kaikilla on hymy päällä kun tapaamme käytävillä, ihmettelee Snellman.

Poliiseilla on käytössään iso kuntosali, josta löytyvät modernit laitteet. Kaiken kruunaa edustustilat. Kolmannen kerroksen edustussaunasta avautuvat näkymät koulupuistoon.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta

Lue seuraavaksi