"Kiinan tukiaisista ei uskalleta puhua"

EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht kritisoi Kiinan omille yrityksilleen myöntämiä tukia. Kiinan harjoittama laaja tukipolitiikka on komissaarin mukaan suurin kipupiste EU:n ja Kiinan välisessä kauppakilpailussa.

talous
Karel De Gucht, Euroopan kauppakomissaari.
Yle

Kiinalaisyritysten valtiolta saamat halvat lainat ja pääoma mahdollistavat hintojen polkemisen maailmalla.

- Monet [kiinalaisten kanssa kilpailevat] yritykset sanovat epävirallisesti, etteivät tuet ole hyväksyttäviä, ja odottavat meiltä toimia. Yritykset eivät kuitenkaan uskalla puhua julkisesti, De Gucht kommentoi.

Komissaarin mukaan EU:n on vaikea puuttua laittomiinkin tapauksiin todisteiden puuttuessa.

- Uskomme, että tapauksia on paljon enemmän kuin mitä voimme viedä eteenpäin. Ongelma ovat todisteet. Niiden täytyy tulla yrityksiltä, De Gucht muistuttaa.

Kauppakomissaari Karel De Gucht vieraili tänään perjantaina Suomessa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen kutsumana.

Muun muassa kiinalaisten teleyhtiöiden Huawein ja ZTE:n väitetään saaneen kilpailuetua halvoista valtionlainoista. Asia nousi esille myös Nokia Siemens Networksin (NSN) tilaisuudessa viime viikolla. NSN:n markkinointipäällikkö Barry French kommentoi tuolloin, ettei tukiaisista ole helppo lähteä kiistelemään esimerkiksi EU-tasolla.

- Tapausten käsittely on kallista ja aikaa vievää, eikä siinä juuri voita uusia ystäviä, French muotoili.

Lähteet: YLE Uutiset