Järvenpää: Sopimuksesta olisi pitänyt kertoa

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää ei tiennyt Huhtiniemen hotellihankkeen ja lentoyhtiön rahoitukseen liittyvästä salaisesta sopimuksesta. Asia täytyy hänen mielestään selvittää nyt perin pohjin.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Heikki Järvenpää
Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Heikki Järvenpää (kok.)YLE

Salaisen osakassopimuksen mukaan lappeenrantalaisten liikemiesten Conte Invest sijoittaisi Fly Lappeenranta -lentoyhtiöön lisää rahaa, mikäli Huhtiniemeen suunnitellut hotelli- ja kylpyläsuunnitelmat varmistuisivat.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok) ei tiennyt salaisesta sopimuksesta ennen Etelä-Saimaa -lehden perjantaista uutista. Hän kuitenkin haluaa kyseenalaistaa sen, onko kyseessä lainkaan asioiden kytkentä.

Heikki Järvenpää kuitenkin myöntää, että elokuussa 2008 Huhtiniemi-hankkeen hyväksyneen kaupunginvaltuuston olisi pitänyt tietää suunnitellusta sopimuksesta.

- Missään ei tullut esille, että Conte Invest olisi sijoittamassa Fly Lappeenrantaan, sanoo Järvenpää.

Sopimus tosiasiallisesti tehtiin vasta syyskuussa 2008 valtuuston kokouksen jälkeen.

Kaupunginjohtajan selvitettävä asia

Heikki Järvenpään mukaan sopimusasia on selvitettävä nyt Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettisen johdolla.

- Välttämättä tämä sopimus ei dramaattisesti suhteudu Huhtiniemen hotelliin, mutta periaatteellisella tasolla tähän pitää kuitenkin vielä päätöksenteossa palata.

Huhtiniemen hotellin suunnittelu vienee vielä aikaa.

- Huhtiniemen kaavoituksen osalta viranomaisten, eli lähinnä ELY-keskuksen ja kaupungin välillä on nyt pieniä erimielisyyksiä. Niiden selvittely vienee useita viikkoja tai jopa kuukausia. Tässä on siis aikaa selvittää muitakin asiaan liittyviä tekijöitä, pohtii Järvenpää.

Järvenpää korostaa kuitenkin, että kaupunginvaltuusto teki elokuussa päätöksen Huhtiniemestä itsenäisesti, niiden tietojen perusteella, jotka silloin olivat tiedossa.

- En minä, eikä kukaan muukaan ole valtuutettuja painostanut, painottaa Järvenpää.

- Jos nämä sopimustiedot olisivat olleet valtuustossa elokuussa, luulen, että olisi silti tehty samanlainen päätös Huhtiniemestä, jatkaa Järvenpää.

Järvenpään mielestä kytkyepäily on selvitettävä juurta jaksain, vaikka hän ei pidäkään asiaa niin vakavana kuin nyt on esitetty.

- Tämä on selvitettävä juurta jaksain, ja sen jälkeen voimme katsoa, mikä on tilanne.

- Oleellista tässä on, että valtuusto on tehnyt päätöksen aikaisemmin ja sopimus Fly Lappeenrannan, Conte Investin ja muiden osakkaiden kesken on tehty myöhemmin, jatkaa Järvenpää.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala