Katainen: Työn verotuksen kiristäminen kynnyskysymys

Kokoomus on julkistanut eduskuntavaaliohjelmansa. Vaaliohjelmassa korostetaan entistä pidempien työurien ja työllistävän verouudistuksen merkitystä. Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan kokoomus ei lähde hallitukseen, joka kiristää työn verotusta.

Vaalit 2011
Paremminvointivaltio.fi-sivuston etusivu
YLE Uutisgrafiikka

Tasaveroa kokoomus vastustaa. Kuluttamista ja ympäristölle haitallista toimintaa on puolueen mielestä syytä verottaa enemmän kuin työtä ja työllistämistä. Arvonlisäveroa puolue on valmis nostamaan. Veronkiristykset toisivat noin miljardi euroa valtion kassaan.

Kokoomus sanoo vaaliohjelmassaan, että tulot eivät riitä rahoittamaan hyvinvoinnin menoja, vaan vaje on kymmenisen miljardia euroa. Tämä on kurottava umpeen, muuten velkakierre uhkaa.

Vaaliohjelmassaan kokoomus esittää leikkauksia yritystukiin ja puolustusmenoihin, mutta vaatii lisärahaa muun muassa perusopetukseen.

Työn verotusta kokoomus ei halua kiristää. Sen sijaan työuria pitää pidentää tukemalla jaksamista työssä.

Kataisen mukaan työn verotuksen kiristäminen onkin hallitusneuvotteluissa kynnyskysymys. Kokoomus ei lähde hallitukseen, joka kiristää työn verotusta.

Kataisen mukaan toinen kynnyskysymys on, että heikoimassa asemassa olevien ihmisten asemaa ei saa heikentää.

Jos talouskasvu ponnahtaa nousuun, lisätuloilla pitää lyhentää velkaa, ei kasvattaa menoja, ohjelma julistaa. Puheenjohtaja Katainen kertoi puolueen tavoittelevan vaalikauden alkuun laajaa työllisyyssopimusta.

Katainen arvosteli SDP:tä ja perussuomalaisia

Kokoomus ja perjantaina vaaliohjelmansa julkistaneet perussuomalaiset näyttävät olevan eri linjoilla ansiotulojen verotuksesta, sillä perussuomalaiset ovat valmiita korottamaan ylimpien ansiotulojen verotusta.

Perussuomalaiset pitäisi sen sijaan ennallaan keski- ja pienituloisten verotuksen.

Katainen arvosteli SDP:n ja perussuomalaisten talouslinjauksia. Kataista harmitti eritoten perussuomalaisten osaamattomuus.

- Eilinen perussuomalaisten listaus herätti ajatuksia. Olisi hirveän paljon helpompaa keskustella näistä asioita, jos kaikki hallitsisivat perusasiat, Katainen sanoi.

- Demareitten osalta asiat pitää käydä läpi ihan erikseen, ne ovat niin ohutta yläpilveä ihan aidosti, että siihen ei kannata kuluttaa aikaa.

Mikä paremminvointivaltio?

Kokoomuksen vaaliohjelman nimi on Matkaopas Paremminvointivaltioon. Puolue on avannut myös sen nimisen nettisivun.

Paremminvointivaltiolla kokoomus tarkoittaa ohjelman mukaan, että "entä jos me ryhtyisimme turisteina olemisen sijasta taas hyvinvointivaltion asukkaiksi, jotka aktiivisesti ja reippaasti kantavat vastuuta itsestään, toisista ja maansa tulevaisuudesta".

Vaaliohjelmassa puolue sanoo kannattavansa hyvinvointivaltion turvaamista, mutta Paremminvointivaltion voivat tehdä vain ihmiset itse.

Lisäksi kokoomus haluaa vähentää kuntien määrää ja karsia byrokratiaa.

Lähteet: YLE Uutiset