Draamaa ja rakkautta venäläisen elokuvan viikonloppuna Kuopiossa

Kuopiossa vietetään viikonloppuna venäläisen nykyelokuvan festivaalia. Esillä on kahdeksan laatuelokuvaa aiheina niin fiftarimusikaalia, rakkautta kuin tshehovilaista draamaa.

Venäläinen elokuva
Hipsters -elokuva
Suomi-Venäjä-seura

Suomi-Venäjä-seuran Itä-Suomen piiri on tuottanut Kuopioon venäläisen elokuvan viikonlopun, Kino-Helmikuun. Kahdeksan elokuvan sarja on kurkistus tämän päivän venäläiseen mielenmaisemaan elokuvan kautta. Elokuvat edustavat venäläisen elokuvan parhaimmistoa ja eri tyylisuuntia.

Festivaalin avajaisissa venäjätutkija Pentti Stranius kertoi venäläisestä elokuvasta ennen ja nyt.

- Venäjän nykyelokuva on päässyt irti jähmeistä neuvostokulttuurin kahleista ja sensuurista. Nykyisin elokuvissa voi käsitellä mitä tahansa teemoja, tabuja ei ole, Stranius kertoo.

Elokuville voi toisaalta olla nyt aiempaa vaikeampaa löytää rahoitusta, kun Venäjälläkin säästetään kaikessa. Neuvostokautena valtio rahoitti omanlaistaan elokuvaa runsaskätisesti, ja elokuva katsottiin korkeakulttuuriksi.

Elokuvia nuorille

Nykyisin venäläinen elokuva on viihdettä ja kilpailee länsimaisen elokuvan kanssa, Stranius toteaa. Elokuvia tehdään enemmän nuorelle katsojapolvelle.

Kun Neuvostoliitto hajosi, yritettiin murrosaikana tehdä toimintaelokuvia ja eroottista elokuvaa, mutta viime vuosina on palattu kotimaisiin isoihin teemoihin ja kansalliseen elokuvaan.

Venäläisen elokuvan voi sanoa länsimaistuneen. Eniten se näkyy nuorisoelokuvissa. Mallia otetaan lännestä näyttelijöiden maneereihin ja tekniseen toteutukseen. Vanhat ohjaajat pitäytyvät kuitenkin perinteisissä venäläisissä teemoissa.

Paluu kansallisiin teemoihin

Venäläisen elokuvan tulevaisuus näyttäisi kulkevan kohti paluuta Venäjän klassiseen kirjallisuuteen, sen uudelleen filmaamiseen. Se tarkoittaa paluuta isoihin teemoihin, sota-aikaan, vallankumoukseen, mutta uudesta näkökulmasta.

- Sitä mukaa kun Venäjä rakentaa omaa kansallisvaltiotaan, se yrittää esittää historiaansa uudessa valossa, Stranius kertoo.

Suomi-Venäjä-seuran Itä-Suomen piirin vt. toiminnanjohtaja Tiina Ynnilä kertoo, että venäläisen elokuvan ja kulttuurin tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen. Tulevina vuosina mukana voisi olla esimerkiksi venäläisiä bändejä.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen