1. yle.fi
  2. Uutiset

Maa-artisokkakeitto ja katkarapu-toast

Maria Jokela kokkaa menun alkuruoaksi pakkaspäivään sopivaa maa-artisokkakeittoa ja lisukkeeksi katkaraputoasteja. Ohje on neljälle.

Voita & Sokeria
Maa-artisokkakeitto ja katkarapu-toastYLE

Maa-artisokkakeittoon:

oliiviöljyä

1 kg maa-artisokkaa

4 kpl jauhoista perunaa

2 kpl sipulia

1 valkosipulin kynsi

2 l kasvislientä

3 dl kermaa

suolaa

mustapippuria

Katkarapu-toasteihin:

8 viipaletta paahtoleipää

3 rkl majoneesia

300 g katkarapuja

½ sitruunan mehu

kevätsipulia

suolaa

mustapippuria

Kuori ja paloittele maa-artisokat, perunat, valkosipulin kynsi sekä sipulit. Kuullota kasviksia oliiviöljytilkassa muutama minuutti ja lisää kasvisliemi. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä ja alkavat hajoamaan. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää kerma. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Jos keitto on liian paksua, lisää tilkka vettä.

Paahda paahtoleivät joko uunissa tai leivänpaahtimessa. Purista katkaravuista ylimääräinen neste pois ja hienonna ne veitsellä. Lisää hienonnettuihin katkarapuihin majoneesi, sitruunanmehu ja pieneksi pilkottu kevätsipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos tasaisesti neljälle paahtoleivälle ja nosta toinen paahtoleivän viipale päälle. Leikkaa toastien reunat pois ja leikkaa ne keskeltä puoliksi jotta saat niistä kolmion muotoisia.

Ohje: Maria Jokela

Lue seuraavaksi