Kuninkaan puheesta pitävät kaikki

Suomalaiset elokuvasiantuntijat Pekka Lehtosaari ja Esko Rautakorpi viettivät Oscareiden täyttämän yön television ääressä. Siinä missä elokuvaohjaaja Lehtosaari kunnioitti Kuninkaan puhetta smokki päällä, otti Rautakorpi Colin Firthin palkinnon vastaan verkkareissa.

Ylen aamu
Oscar-patsas Kodak-teatterin edustalla Hollywoodissa.
Oscareita jaettiin jälleen Hollywoodissa. Arvioimme tämän vuoden gaalaa ja sitä, menivätkö pikkuiset kultamiehet oikeisiin osoitteisiin.

Pahat pojat ja Vares -elokuvien käsikirjoittajana kunnostautunut Pekka Lehtosaari on jo neljänä vuonna peräkkäin viettänyt unetonta Oscar-yötä yhteisvalvojaisissa suomalaisten elokuvantekijöiden kanssa. Aamu-tv:n studioon Lehtosaari saapui suoraan Kirjan sikariklubilta.

- Meillä on omat veikkauskaavakkeet, missä katsomme, montako meni oikein ja perustelemme omia valintojamme, Lehtosaari kuvailee.

Aamu-tv:n tähtihetken toimittaja Esko Rautakorpi loi juhlatunnelmaa sen kotona hiukan kevyemmällä pukukoodilla. Paremmin pukeutunut Oscareiden juontajapari herätti kritiikkiä.

- Minusta oli jännä katsoa, miten hermostuneita siellä oltiin. Myös palkintojen vastaanottajat olivat kaikki aivan täpinöissään, mutta niinhän ne ovat aina, Rautakorpi sanoo.

Pekka Lehtosaari ei innostunut Oscar-lähetyksen rytmistä. Aloitus oli liian löysä.

- Oscareitahan ovat perinteisesti olleet stand-up -koomikot juontamassa. Se on ikävää, koska puhutaan kuitenkin viihdealan ammattilaisista. Luulisi, että heidän omista joukoistaan löytyisivät juontajat.

Parhaat elokuvat perustuivat kommunikaatio-ongelmiin

Neljä Oscaria saanut Kuninkaan puhe oli selkeä ennakkosuosikki myös vuoden parhaaksi elokuvaksi. Molemmat elokuva-asiantuntijat olivat myös Aamu-tv:n sohvalla yksimielisiä Kuninkaa puheen hyvyydestä.

- Toisena varteenotettavana ehdokkaana ollut Social Network ei ole yhtään sen huonompi elokuva. On hauskaa, että molemmat esittävät vähän samaa asiaa. Social Network kertoo kommunikaatio-ongelmasta ja henkilöstä, jonka elämä muuttuu, koska hänestä tulee miljonääri. Kuninkaan puhe taas kertoo miljonääristä, jonka elämä muuttuu, koska hänen on pakko kohdata hänen kommunikaatio-ongelmansa, Pekka Lehtosaari veistelee.

Esko Rautakorven mielestä kommunikaatiossa lienee elokuva-akatemialla ollut ongelmaa myös pääosan esittäjää päätettäessä.

- Colin Firth oli viime vuonna yhdessä Jeff Bridgesin kanssa ehdolla. Viime vuonna palkinnon sai Jeff Bridges ja Colin Firth olisi sen ansainnut. Nyt sai Colin Firth ja Jeff Bridges olisi sen ansainnut. Firth ansaitsi palkinnon ilman muuta, mutta molemmat tekivät erittäin hienot roolityöt myös tänä vuonna, toteaa Rautakorpi.

Väkivallaton elokuvalinja pitää

Oscareissa väkivaltaelokuvilla ei ollut tälläkään kertaa mahdollisuuksia. Lehtosaaren mukaan se on valittu linja, jolla akatemia haluaa viestiä, että se arvostaa ihmisläheisempiä elokuvia, eikä ole valmis rahastamaan väkivallalla. Elokuvatoimittaja Rautakorpi tunsi, että tänä vuonna ehdolla oli harvinaisen paljon hienoja elokuvia.

Natalie Portman sai parhaan naispääosan esittäjän Oscarin roolistaan ensi perjantaina Suomessa ensi-iltaan tulevasta elokuvasta Black Swan. Lehtosaari ei ole elokuvaa vielä nähnyt, Rautakorpi on.

- Natalie Portman on aivan uskomaton hyvä siinä ja ansaitsi näistä ehdokkaista ilman muuta sen Oscarinsa. Koko leffa on sellainen hypnoottinen kokonaisuus, jota katsoo ihan lumoutuneena, sanoo Rautakorpi.

Jos yhtään näistä nyt palkituista elokuvista ei ole vielä nähnyt, suosittelevat herrat ensimmäisenä kuitenkin Kuninkaan puhetta.

- En ole vielä tavannut ihmistä, joka ei pitäisi siitä. Se on hauska, koskettava ja viihdyttävä. Se on täydellinen elokuva, sanoo smokkimies Pekka Lehtosaari ja verkkarimies Esko Rautakorpi on samaa mieltä.

Lähteet: YLE Uutiset