Kalevalaiset keinot toimivat myös jatkosodassa

Helmikuun 28. päivänä vietettävän Kalevalan päivän kunniaksi on hyvä muistaa, että terveydenhoidossa ja hyvän olon tuottamisessa perinteisillä rohdoshoidoilla ja suomalaisella saunalla on iso merkitys. Sauna oli Suomen sotamenestyksenkin takana.

Kotimaa
Siikasuon mökin pihapiirin vanha sauna on edelleen käytössä.
YLE

Yrttien käytöstä Suomessa ei ole paljon dokumentteja, mutta hyvä lähde perinteisen rohdoshoidon saloihin on edelleenkin Lönnrotin Kalevala. Se antaa paitsi vinkkejä yrteillä parantamiseen, myös kuvan yrttilääkintää koskevan tietouden kulkemisesta sukupolvelta toiselle suullisena perinteenä.

Kiinnostavaa perinnelääkinnän historiassa on tieto siitä, että eri puolilla maailmaa samaan vaivaan on käytetty kemialliselta koostumukseltaan erilaisia rohtoja. Kysymys on siitä, että mikään sairaus ei ole yhden geenin aiheuttama, vaan taustalla on monia tekijöitä, muistuttaa professori Raimo Hiltunen Helsingin yliopistosta.

- Se on ymmärretty myös lääketeollisuuden piirissä. Esimerkiksi syöpien hoitoon kehitetään nyt yhä enemmän useisiin reseptoreihin vaikuttavia niin sanottuja likaisia lääkkeitä yhteen reseptoriin vaikuttavien täsmälääkkeiden sijaan.

Suomalainen kasvisto tarjoaa luonnostaan vain vähän lääkekäyttöön sopivia kasveja esimerkiksi Välimeren alueeseen verrattuna, joten luostareiden puutarhoissa viljeltiin jo keskiajalla ulkomaisia kasveja rohtojen valmistusta varten.

Suomessa voidaan perinnerohdokseksi kutsua kasvia, joka on jossain maassa ollut vähintään 30 vuotta ja meilläkin 15 vuottakäytössä kansanlääkinnässä.

Sauna pelasti Pohjolan ja Suomen

Kalevala kertoo, kuinka tautien riivatessa Pohjolaa Väinämöinen kutsui Ukko ylijumalan saunaan. Ukko leppyi ja taudit talttuivat.

Professori Pentti Tuohimaa Tampereen yliopistosta huomauttaa, kuinka saunalla oli Suomen kohtalon kannalta keskeinen merkitys myöhemminkin historiassa. Täisauna pelasti rintamasotilaat jatkosodan aikana. Täiden aiheuttamaan pilkkukuumeeseen kaatui neuvostosotilaita sankoin joukoin, mutta Suomen armeijaan ei tauti päässyt samalla tavoin iskemään.

Tieteellisiä todisteita saunan terveellisyydestä on vähemmän kuin potilaiden kokemuksia sen hyvistä vaikutuksista. Merkitystä on myös saunan laadulla. Professori Tuohimaa mainitsee esimerkiksi henkilöt, joilla on atooppinen iho. Heidän oireensa pahenevat sähkösaunan kuivassa ilmanalassa, mutta paranevat savusaunassa, jossa on runsaasti negatiivisia ioneja.

Tuohimaa ei väitä saunan olevan suoranainen terveydenhoitomenetelmä, vaan muistuttaa sen psyykkis-fyysistä hyvinvointia edistävistä vaikutuksista.

Sauna on ehdoton osa suomalaisuutta. Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä.

Vuonna 2011 Kalevalan päivä on myös Kalevalaseuran 100-vuotisjuhlapäivä.

Kalevalan päivää vietetään niin sanotun Vanhan Kalevalan esipuheen allekirjoituspäiväyksen 28.2.1835 muistoksi.

Lähteet: YLE Uutiset