1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jaakko Hämeen-Anttila

Professori: "Arabimaiden kehitystä on mahdoton ennustaa"

Pohjois-Afrikan arabimaissa alkaneen kuohunnan lopputulosta on mahdotonta ennustaa. Libyan tilanne ei ole osoittanut rauhoittumisen merkkejä. Edessä voi olla verinen taistelu Gaddafin ja muutosta haluavien välillä, sanoo Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Jaakko Hämeen-Anttila
Mielenosoittajia aukiolla ja talon katolla.
Tanskan TV2:n kuvausryhmän materiaalissa näkyy Gaddafia vastustavia mielenosoittajia juhlimassa Koillis-Libyassa Tobrukin kaupungissa 24. helmikuuta.TV2

Tunisiasta alkanut kuohunta on jo johtanut siihen, että myös Egyptin hallinto on kaadettu. Libyan tilanne on puolestaan sekava ja huolestuttava.

- Libyassa on tuskin enää mahdollista löytää rauhanomaista ratkaisua. Gaddafi on tukahduttanut aiemmat mielenilmaukset kovin keinoin. Mielenosoituksiin osallistuneet ovat varmasti tietoisia siitä, että Gaddafi kostaa ankarasti, jos saa vielä maan haltuunsa. Edessä voi pahimmillaan olla pitkä ja verinen sisällissota, arvioi Hämeen-Anttila.

Muissa arabimaissa alkanut kuohunta voi johtaa hyvin erilaisiin lopputuloksiin.

- Maat ovat hyvin erilaisia ja lopputuloksia on vaikea ennustaa. Egyptissä on nyt vallassa sotilasjuntta ja se voi pysyä vallassa pitkäänkin. Muissa maissa voi käydä esimerkiksi siten, että vallassa ollut hallitsija joutuu väistymään, mutta muut valtarakenteet säilyvät. Toinen vaihtoehto on se, että maahan syntyy uusi, demokraattisesti valittu hallinto, eikä islamin vaikutustakaan voi sulkea pois.

Tärkein vaikutin ei ole uskonto, vaan paremmat elinolot, kertoo Hämeen-Anttila.

- Monissa maissa on nyt havahduttu siihen, että elintasoerot ovat olleet valtavat ja tavallinen kansa on pidetty syrjässä päätöksenteossa. Ihmiset haluavat parempia elinoloja ja turvaa, minkä vuoksi he ajavat muutosta.

- Jo nyt on selvää, että maat eivät kulje samaan suuntaan, sillä lähtökohdatkin ovat erilaiset. Tässä vaiheessa on mahdotonta ennustaa, mihin kuohunta johtaa, sanoo Jaakko Hämeen-Anttila.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi