Maailmankylä on humaani utopia

Vuonna 1968 Etelä-Intiaan perustettiin utopinen yhteisö, jonka pääajatus on, että ihmiset ovat yhtä erilaisuudestaan huolimatta. Aurovillessä asuu nykyään noin parituhatta ihmistä, mutta heitä on noin viidestäkymmenestä maasta. Teatteriohjaaja Liisa Isotalo menetti sydämensä Aurovillelle vähitellen. Hänelle Auroville on paikka, jonne voi tulla rauhoittumaan.

utopiat

- Seitsemän vuotta sitten sain syntymäpäivälahjaksi matkarahaa ja tulin tänne. Tarkoitus oli alun perin ottaa vain hieronta, Isotalo nauraa.

- Jonkinlainen spirituaalinen lämpö ja ihmisten ystävällisyys minut varmaan tänne alun perin kutsui. Vähitellen tapasin täällä ihmisiä omalta alaltani, olin teatteriharjoituksissa. Sitten aloimme neljä vuotta sitten pohtia yhden ryhmän kanssa, millaista yhteistyötä voisimme tehdä suomalaisten ja aurovilleläisten kanssa.

Tuli ajatus yhteisestä maapallosta ja sen syntymyyteistä. Siitä syntyi The Legend of Birth, poikkitaiteellinen kolmevuotinen yhteistyöprojekti, jonka ansiosta niinkin kaukana kuin Intiassa tiedetään Kalevala-myyteistä. Yhteistyö on Isotalolle Aurovillen rakentamista, sillä pysyvästi kaupunkiin muuttaminen ei tunnu hänestä luontevalta.

- Tuntuu, etten enää osaa olla ilman Aurovilleä. Tahdon olla tänne yhteydessä ja näihin ihmisiin. Näin ollen meillä on tämä teatteriyhteistyö, sitä minä osaan tehdä.

Humaani aukko maailmankaikkeudessa

Aurovillessä tahdotaan rakentaa parempaa ihmistä, joka voi elää sopusoinnussa muiden kanssa uskonnosta ja ihonväristä riippumatta. Jo neljäkymmentä vuotta vanha yhteisö ei varsinaisesti ole enää utopia, koska sillä on virallinen status. Se on Unescon sekä Intian keskushallituksen tukema kokeiluyhteisö.

Liisa Isotalo pohtii, että Aurovillen henkinen pohja kutsuu sellaisia ihmisiä, joka ovat kiinnostuneita ihmisen kasvusta, maapallon säilymisestä ja hengellisestä tiestä ja taiteen tiestä.

- On varmaan naiiviakin, mutta on tämä tavallaan rakkaustarina. Saan koko ajan uusia lahjoja täällä. Toivoisin, että tämänkaltaisia reikiä maailmankaikkeudessa olisi enemmän.

Aurovillen pisteitä onkin eri puolilla maailmaa, mutta Isotalon mielestä ei ole oleellista, että paikan nimi on nimenomaan Auroville. Ajatus on, että olisi sellaisia paikkoja, jossa olisi erilaiset arvot kuin rahakeskeinen maailma, jossa usein eletään.

Isotalo onkin sitä mieltä, että vaikka joidenkin mielestä maailma on menossa pahempaan, rahakeskeisempään suuntaan, on vielä olemassa paljon yhteisöllisiä asioita, toisista välittämistä. Ei siinä ole lopulta kyse muusta kuin uskosta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso, Teea Jokihaara