Peurunka siirtyy uuteen aikakauteen

Presidentillistä leimaa elinkaarensa alkuvuosista kantanut Peurungan liikunta- ja kuntoutuskeskus on historiallisessa taitekohdassa. Laitoksen liki neljä vuosikymmentä vanha maamerkki katoaa tänään käynnistyvän remontin myötä. Kupolin purkuun ei toiminta kuitenkaan lopu.

Teksti-TV Keski-Suomi
Peurungan tuttu kupoli katoaa remontissa
Peurungan tuttu kupoli katoaa remontissaYLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Laukaan Peurungassa käynnistyy tänään vanhan kupoliosan remontti. Yhdeksän kuukautta kestävän rakentamisurakan tuloksena Peurunkaan tulee muun muassa neljä uutta kuntosalia, ja liikuntahalli muutetaan tapahtumahalliksi. Lisätilaa kupoliosan uudistaminen tuo 2000 neliötä. Urakan kustannusarvio on liki 11,7 miljoonaa euroa. Veteraanien kuntoutukseen vuonna 1974 perustettu liikunta- ja kuntoutuskeskus kokee historinsa suurimman muutoksen, sanoo toimitusjohtaja Seppo Virta.

- Tämä on Peurungan historian suurin remontti niin taloudellisesti kuin fyysisestikin, kun ajatellaan, että tuosta 5000 neliötä iso maamerkki häviää.

Perheet ja yritykset veteraanien tilalle

Peurungan kupoliosa on tullut elinkaarensa päähän. Toiminta Peurungassa kuitenkin jatkuu ison remontin jälkeen.

Veteraanien väheneminen on ajanut jo vuosia toiminnan ja asiakaskunnan muutoksiin. Laitoksen perustamiseen liittyvä pohja-ajatus eli kansalaisten lunnon ja terveyden ylläpito kuitenkin on ja pysyy, sanoo toimitusjohtaja Seppo Virta.

- Eihän meidän toiminta-ajatus ja historia siinä mielessä muutu, että me jatketaan edelleen liikunnallisena hyvinvointipaikkana. Tosin perheasiakkaat ja yritysasiakkaat kuntoutuksen rinnalle tulevat lisääntymään.

Miljoonia vuorokausia kuntoutusta

Toimitusjohtajan mukaan Peurunka on ollut aikansa pioneeri kuntoutustoiminnassa.

- Tämä on ollut merkittävin veteraanien kuntoutuslaitos. Täällä on kuntoutettu kaksi miljoonaa vuorokautta veteraaneja, mielestäni se on aika kunnioitettava luku. Peurungan seinät ovat nähneet monta tarinaa, Virta sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi