1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuurilehtikatsaus 28.2.2011

Kulttuurilehtikatsaus tarjoilee protestia. Sitä löytyy sekä musiikin että - uskokaa tai älkää - opiskelevan nuorisomme parista.

kulttuuri
Sanomalehtiä pinossa.
YLE

Uusimmassa Rytmi-lehdessä (1/2011) on huomattu protestilaulujen olevan taas tätä päivää. Protestia peräänkuuluttavat Mikko Alatalo ja hiphop-artisti Paleface eli Karri Miettinen, kaksi eri ikäluokan ja musiikkigenren edustajaa. Paleface tunnetaan kirpakoista sanoituksistaan, ja Alatalon juuret ovat 1960-luvun protestilaululiikkeessä.

Mikko Alatalon mielestä vielä 1970-luvulla kukoistanut protestilaulu kuihtui seuraavan vuosikymmenen juppiaikaan ja kaupallisen radion nousuun. Hän uskoo, että tänä päivänä protesti täytyy tuoda esille voimakkaammin, sillä ihmisiä vaivaa infoähky.

Paleface maalailee idullaan olevaa protestia: ”Seuraavat rajut jutut tulevat 2000-luvun yltäkylläisyydessä Swarowski-kristalleilla päällystetyillä kännyköillä leikkineiltä Playstation-lapsilta. Odotan anarkiaa, on se sitten lesbo-hardcorea tai sukua metallille, punkille tai mille tahansa. Vastapainoksi odotan akkarimeininkiä, orgaanista musaa. Ääripäät korostuvat.”

Paleface uskoo, että tulevaisuuden protestilaulajat tarttuvat erityisesti ruokateollisuuden epäkohtiin.

Protestilauluista kirjoitti Rytmiin Laura Haapala.

Opiskelijakapinoitsijat eivät halua opiskella vain työelämää varten

Protestia löytyy myös Kulttuurivihkoista (1/2011). Elias Krohn kirjoittaa Opiskelijatoiminta-verkoston julkaisemasta kirjasesta, joka on nimetty Vastaopinto-oppaaksi. Siinä neuvotaan opiskelijaa muun muassa näin:

”Vihoviimeinen asia, johon meidän tulisi sortua, on tuhlata elämäämme opiskelemalla sellaisia asioita, jotka ’tuovat taloudellista varmuutta’, ’antavat hyviä eväitä työmarkkinoille’ tai ’auttavat verkostoitumaan’. Jos ’tulevaisuuden’ vuoksi tehty työ tuntuu nyt pitkästyttävältä, vuosikymmenten tai kahden päästä se vasta tylsää onkin…”

Kyllä intohimo varmasti on se paras voimavara niin työ- kuin opiskeluelämässäkin. Toivottavasti mahdollisimman moni uskaltaa harjoittaa akateemista anarkiaa ja etsiä omaa tietään!

Lähteet: Kultakuume / Sarianna Kankkunen

Lue seuraavaksi