Maahanmuuttajille parempaa koulutusta

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutusta kehitetään. Tänään käynnistyy Osallisena Suomessa -hanke, jonka myötä on tarkoitus luoda valtakunnallinen malli maahanmuuttajien kielten ja kulttuurin opetukseen. Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutusta on arvosteltu aiemmin muun muassa siitä, ettei koulutuksen tasoa valvo oikein kukaan.

kulttuuri
Maahanmuuttajien kohtaamispaikka Helmi Vaasassa.
Heidi-Maria Harju / YLE

Hankkeen johtoryhmässä toimiva Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava pitää tärkeänä nyt sitä, että maahanmuuttajien kieltenopetukseen saadaan yhteiset tavoitteet. Arjavan mukaan maahanmuuttajajärjestöjä haastateltaessa tuli selväksi, että kieltenopetus ei ole ollut tähän mennessä tarpeeksi räätälöityä kullekin kohderyhmälle.

- Siinä on voitu panna samaan opetusryhmään maistereita ja täysin lukutaidottomia, ja sehän ei ole kovin tehokasta, Arjava sanoo.

Arjavan mukaan Osallisena Suomessa -hankkeessa juuri kieltenopetuksen räätälöintiin on kiinnitetty huomiota.

- Tässä kokeiluhankkeessa edetään kaikkia polkuja, sekä työelämään suuntaavia, että niitä, jotka eivät tähtää työelämään. Ja omana polkunaan ovat lapset ja nuoret. Kaikkiin näihin pyritään kehittämään sopivat menetelmät.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Irmeli Kangaspunta