Hyppää sisältöön

Kierrätyskeskuksilla pulaa taulutelkkareista ja digiboxeista

Kevätauringon noustessa vilkastuu kauppa pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksissa. Ihmiset haluavat koteihinsa jotain uutta. Verhoja ja sohviakin himoituimpia kierrätettäviä esineitä ovat kuitenkin taulutelevisiot ja digiboxit.

Kierrätyskeskuksen Tikkurilan myymälän päällikkö Olli Sarpo kaipaa hyllyille erityisesti digiboxeja ja taulutelevisioita. Kuva: YLE / Olli Ihamäki

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen myymälöissä tuntuu tavaroiden virta ehtymättömältä. Erilaista kodin irtaimistoa, pianoista lähtien, on sadoin hyllymetrein. Mutta vaihtokin on kova. Tikkurilan myymälän päällikkö Olli Sarpo kertoo, että vuosittain tavaroita vaihdetaan peräti 2 miljoonaa kappaletta.

- Joukkoon sopii myös arvotaidetta ja kirjoja, joita kulkee tämän myymälän läpi nelisen tuhatta kuukaudessa, sanoo Sarpo.

Kierrätyskeskuksen noutopalveluja käyttävät hanakasti hyväkseen muun muassa kuolinpesät ja muuttajat. Joskus kuvitellaan, että kierrätyskeskus ottaa vastaan mitä tahansa.

- Se on väärä luulo. Me noudamme maksutta kotoa ehjiä ja puhtaita huonekaluja, jotka ovat kaikin puolin käyttökelpoisia. Tällaisten noutojen yhteydessä otamme kyytiin myös muuta pientavaraa, kuten digiboxeja ja taulutelevisioita, stereoita ja dvd-soittimia, selvittää Sarpo.

Peräkärryn voi lainata ilmaiseksi

Televisioiden vaihtobuumi on johtanut kuvaputkitelevisioiden ylitarjontaan. Kierrätyskeskus ei hae niitä, mutta taulutelevisioita kylläkin. Perinteisen telkkarin voi sen sijaan tuoda kierrätyskeskukseen, jossa se pannaan purkuyrityksen konttiin.

- Haemme kyllä maksutta kotitalouksilta kaikenkuntoisia, mutta enintään viisi vuotta vanhoja kylmälaitteita. Samaan sarjaan kuuluvat niin ikään liedet, pesukoneet ja ATK-vermeet, sanoo Olli Sarpo.

Kierrätyskeskus myös korjaa kodinkoneita. Kunnostuksen jälkeen kone myydään takuulla varustettuna.

Sarpo muistuttaa maksuttomasta peräkärrynlainaamismahdollisuudesta. Kierrätyskeskuksen kärryllä voi kenellekään kelpaamattoman tauhkan kyörätä vaikkapa Sorttiasemalle!