1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekstitys

Hakupalvelu haravoi TV-ohjelmien tekstityksiä

Oulun yliopistossa kehitelty hakupalvelu auttaa löytämään TV-ohjelmia niiden tekstityksen perusteella. Palvelusta on haettavissa kymmenien tuhansien ohjelmien tiedot.

Hakupalvelu löysi 200 osumaa hakusanalle polkupyörä. Kuva: YLE

Uusi hakupalvelu, Kuukkeli-TV etsii TV-ohjelmia tekstitysten perusteella. Oulun yliopiston MediaTeam -tutkimusryhmä on rakentanut hakukoneen ohjelmaindeksiä keväästä 2010 ja palvelussa on haettavana usean kymmenen tuhannen ohjelman metatiedot.

Hakuun osuneista ohjelmakohdista näytetään lainauksia ja käyttäjällä on mahdollisuus löytää ohjelma TV-kanavan omasta web-palvelusta. Ohjelman toistava nettisivu löytyy todennäköisimmin silloin, kun ohjelma on riittävän tuore ja sille on olemassa olevat verkkolähetysoikeudet.

Kuukkeli-TV -palvelulle haetaan laajaa käyttäjäjoukkoa, jonka hakuja tullaan tutkimaan anonyymisti käyttäjätilastojen avulla. MediaTeamin tavoite on kehittää teknologiaa eteenpäin. Kehittäjät toivovat myös palautetta hakukoneen käyttäjiltä.

Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan tutkimusryhmä on tutkinut ja kehittänyt sisältöpohjaisia hakujärjestelmiä yli kymmenen vuotta. Palvelun kehittäjät uskovat sisältöä ymmärtävän teknologian helpottavan median kulutusta ja hallintaa.