Uppopallo on raaka ja raskas laji

Uppopallo on vaativa laji ja harvojen herkkua. Harrastajan mukaan altaassa kokee huikeita elämyksiä. Silti peli pinnan alla ei kiinnosta nuoria, vain harva uusi tulokas, joka kokeilee lajia, jää mukaan. Lajin fyysisyys, uinti- ja sukellustaito rajoittavat mukaantuloa.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
YLE / Kaje Komulainen
Kuvassa uppopalloilija vetisessä elementissään.

Uppopalloilijoita on Suomessa muutama sata. Harrastajamäärä on niin vähäinen, että miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. SM-sarja pelataan joka vuosi. Suomesta löytyy myös uppopallon maajoukkue.

Laji sopii yli viisitoistavuotiaille, uima- ja sukellustaitoisille miehille ja naisille, sanoo Kokkolan Merisaukkojen uppopallovastaa Jari Isohanni.

Neljätoistavuotias Nelli Junkala Kokkolasta on harvinaisuus uppopallopiireissä. Hän aloitti pelaamisen tänä syksynä ja pitää lajista.

- Altaaseen meno puolta isompien miesten sekaan vaatii oikeaa asennetta, sanoo Nelli.

Uppopalloa pelataan neljä metriä syvässä altaassa kuusihenkisin joukkuein. Pallo on täytetty suolalla ja maali tehdään altaan pohjaa kiinnitettyyn koriin. Pelaajan varustuksena ovat maski, snorkkeli, räpylät ja lakki, josta löytyvät korvasuojat. Lisäksi käytetään hammas- ja ala- ja nivelsuojuksia.

Loukkaantumisriski on uppopallon negatiivinen puoli. Sorminivelet ja yläraajat ovat alttiita vaurioille. Tiukoissa kamppailuissa voi tulla myös räpylä maskiin tai kehoon. Mustelmat ja ruhjeet ovat joka päivä läsnä. Joskus maski tai räpylä saattaa leikata ihoon haavan.

- Pelitapa vaikuttaa loukkaantumisriskiin, sanoo Jari isohanni ja jatkaa - Uppopallo tarjoaa parhaimmillaan huikean elämyksen ja ihan uuden lähestymiskulman vesiurheiluun.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa/ Kaje Komulainen