1. yle.fi
  2. Uutiset

Luumäen kuivaamoon halutaan kotimainen polttoaine

Luumäen kunta aikoo muuttaa Puukylässä sijaitsevan kuivaamon lämpökeskuksen toimimaan kotimaisella polttoaineella. Maakaasuenergia on käynyt kuivaamoyhtiölle liian kalliiksi.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Hakkeen lisäkäyttö näkyisi välittömästi myös aluetaloudessa. Energiapuun korjuu ja käyttö on vielä suhteellisen vähäistä Suomessa.Yle Esko Puikko

Luumäen Kuivaamo Oy on esittänyt maakaasusta luopumista kunnan omistamassa lämpökeskuksessa, koska maakaasulla tuotettu energia on yhtiön mielestä liian kallista.

Luumäen kunnanhallitus päätti maanantai-iltana ehdottaa valtuustolle aiesopimuksen hyväksymistä. Muutoksen kustannusarvio on 160 000 euroa. Kunta kilpailuttaa hankkeen.

Sopimuksen mukaan kuivaamo lunastaa lämpökeskuksen omistukseensa 15 vuoden aikana ja maksaa vuokraa lunastusajalta neljä prosenttia vuodessa lunastamattomasta pääomasta.

Teholtaan 500 kilowatin lämpölaitos voisi käyttää polttoaineena ainakin puuhaketta, -pellettiä ja palaturvetta.

Luumäen Kuivaamo Oy on toiminut Puukylässä noin kymmenen vuotta. Yhtiön mukaan sen tilauskanta on selvästi kohentunut ja sen työkuormaa on mahdollisuus kasvattaa edelleen, jos energiakustannuksia saadaan pienennettyä

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi