Luottamus Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden hallitukseen horjuu

Ylen tavoittamat Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ryhmien johtajat kyseenalaistavat Lappeenrannan kaupunkiyhtiön hallituksen aseman.

Ryhmän johtajuus
Teuvo Kinnunen
YLE Etelä-Karjala

Kokoomuksen ryhmän johtaja Jukka Kopran mukaan salaisen osakassopimuksen julkitulon perusteella voi päätellä, ettei Lappeenrannan kaupunkiyhtiöitä valvo kukaan.

- Jos (kaupunginjohtaja Seppo) Miettinen ja (kaupunkiyhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Teuvo) Kinnunen eivät ole olleet tietoisia asiasta, niin se on olennainen tieto lähinnä kaupunginvaltuutetuille. Se osoittaa sen, että kaupunkiyhtiöiden toimintaa ei valvo kukaan ja se on huono asia.

Kopra ei osaa sanoa, onko ongelmien syynä valvonnan puute vai salailu kaupunkiyhtiöiden puolelta.

- Itse ihmettelen sitä, etteivät nämä valvovat luottamushenkilöt olleet sanojensa mukaan lainkaan tietoisia näinkin olennaisesta asiasta. Kyllä tämä herättää pohtimaan onko kaikki luottamushenkilöt suhtautuneet tehtäväänsä vakavasti.

Myöläisten ryhmän johtaja Juha Härkönen ottaa kaupunkiyhtiöiden hallituksen nauttimaan luottamukseen kantaa suoremmin.

- Ei muuta kun vähän porukkaa vaihtoon. Sanotaan näin, että jos minä olisin kaupunkiyhtiöiden hallituksessa niin mie pyytäisin eroa, koska minusta ei oikein ollut siihen puuhaan.

SDP:n ryhmän johtaja Risto Kakkola on niukkasanaisempi ennen kuin saa lisäselvityksiä.

- Asia pitää tutkia välittömästi. Mutta kyllähän tässä herää sellainen ajatus, että ihmisillä ei ole luottamusta siihen toimintaan.

Kakkolan mielestä tieto sopimuksesta olisi pitänyt saada kaupunkiyhtiöiltä kysymättäkin.

- Ei kukaan kaikkea älyä kysyä. Media nyt älysi kysyä tätä ja se on hyvä, että valvonta toimii edes joltain taholta.

Kristillisdemokraattien ryhmän johtaja Marjatta Laakko kieltäytyi kommentoimasta asiaa Etelä-Karjalan radiolle perjantaina työkiireisiin vedoten. Vihreiden ryhmän johtaja Paula Kuikka-Kiljusta ja keskustan ryhmän johtaja Jouni Kemppiä ei tavoitettu.

Hultinin asemaa ei haluta kommentoida

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultinin asemaa ei haluttu kommentoida. Varovainen linja jatkuu, kunnes asiasta on saatu lisätietoja.

- En halua vielä ottaa asiaan kantaa, ensin haluan selostuksen kaupunginjohtajalta ja kaupungin johdolta. Median tietojen perusteella en halua tuomita tai vapauttaa ketään, asia on ensin kuultava "hevosen suusta", Kopra sanoo.

Kakkola on samoilla linjoilla.

- Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Asia pitää tutkia rivakasti.

Ryhmän johtajien mukaan asiaa selvitettäessä on hyvä tutkailla koko kaupungin johtoa.

- Kyllä pitää laajemmalla katseella tarkastella tilannetta, kun nyt kerran tutkitaan, Kopra sanoo.

Hotellihanke vakaalla pohjalla sotkuista huolimatta

Ryhmien johtajat eivät usko Huhtiniemen hotellihankeen kaatuvan esille tulleen kytkysopimuksen takia. He kuitenkin uskovat valtuutettujen suhtautuvan asiaan tulevissa käsittelyissä aiempaa kriittisemmin.

- Ei pidä demonisoida kaikkea asiaan liittyvää, vaikka merkittävä rike tai virhe prosessissa onkin tapahtunut, Kopra toteaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää ei myöskään usko kytkysopimuksen juurikaan vaikuttavan Huhtiniemen suunnitelmiin. Hänen mielestään voi kuitenkin olla mahdollista, että hankkeeseen täytyy periaatetasolla palata, jos selvitykset antavat siihen aihetta.

Järvenpää on varma, että valtuusto olisi tehnyt saman päätöksen Huhtiniemestä vaikka sillä olisi ollut tieto sopimuksesta Conte Investin kanssa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala