1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakkanen laski autojen rengaspaineet vaarallisen mataliksi

Ulkolämpötilojen suuret vaihtelut ovat laskeneet autojen rengaspaineita. Pohjois-Suomessa renkaita on jopa irronnut vanteiltaan. Liikenneturva kehottaa autoilijoita pikaisesti tarkistamaan rengaspaineet.

Kotimaan uutiset
YLE

Lämpötilavaihtelut vaikuttavat merkittävästi liikenneturvallisuuteen. Sään kylmetessä rengaspaineet alenevat ja siten auton ajo-ominaisuudet heikkenevät.

Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaaran mukaan renkaista karkaa ilmaa aina, mutta pakkasten vaikutuksesta rengaspaineet saattavat laskea vaarallisen alhaisiksi.

Kun rengaspaine laskee alle yhden baarin, voi rengas jopa irrota vanteiltaan ajon aikana. Näin on käynyt tänäkin talvena Pohjois-Suomessa muutamia kertoja.

Alipaine kuluttaa renkaita ja polttoainetta

Kun lämpötila laskee kymmenen astetta, laskee renkaiden paine 0,1 baaria. Jos vaikka renkaat on vaihdettu + 20 asteen lämpöisessä tallissa ja sitten lähdetään ajamaan - 20 asteen pakkaseen, laskee paine heti jo 0,4 baaria.

- Sellainen muutos alkaa jo tuntua ajo-ominaisuuksissa ja lompakossakin. Renkaat kuluvat nopeammin ja epätasaisesti ja polttoainettakin kuluu enemmän, Ari-Pekka Elovaara sanoo.

Lämpötilan kohotessa rengaspaineetkin nousevat. Elovaaran mukaan ylipaineesta ei kuitenkaan kannata olla huolissaan.

Mieluummin yli kuin alle

Talven pakkasiin voi varautua renkaita täytettäessä. Lämpöisessä tilassa rengasvalmistajien suosituksista kannattaa valita se korkein mahdollinen, eikä lievä ylipainekaan ole Elovaaran mukaan haitaksi.

- Kymmenen prosenttia voi laittaa ylipainetta. Se ei vielä vaikuta renkaiden kulutukseen eikä ajettavuuteen juuri mitenkään. Toisin kuin vastaava alipaine, Elovaara kertoo.

Kylmässä renkaita ilmatessa kannattaa valita suosituksen mukainen paine, koska ilman lämmetessä paineet hieman nousevat.

Myös kuorman paino tulee ottaa huomioon renkaita ilmatessa. Hiihtolomareissulle lähdettäessä autossa saattaa olla satoja kiloja enemmän lastia kuin normaalisti.

Pakkasvaihtelut muuttavat rengaspaineita

Autojen renkaiden paineet ovat monella autoilijalla olleet viime päivinä yllättävän matalia.

- Normaalisti rengaspaineet ovat kahden baarin kieppeillä. Nyt kun mittasin, niin kaikissa renkaissa paineet olivat alle yksi, kertoo lappeenrantalainen miesautoilija.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi