Vaikea jäätilanne haittaa laivaliikennettä

Vaikea jäätilanne merialueilla haittaa laivaliikennettä. Tallink Silja kertoo, että varustamon Silja Europa ei pääse Maarianhaminan satamaan. Satamaan on annettu jäiden takia liikennerajoitus.

Kotimaa
Kuvassa jäinen meri ja alus
YLE / Kia-Frega Prepula

Silja Europa kulkee Turun ja Tukholman väliä Långnäsin kautta 3. maaliskuuta eli perjantaihin saakka, varustamo tiedottaa.

Viking Linen alukset puolestaan pääsevät liikennöimään normaalisti. Varustamo kertoo, että sen matkustajalautat ovat olleet melko hyvin aikataulussa viime päivät.

Jäätilanne Itämeren alueella on vaikea, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Väyliä pitää auki kaikkiaan kolmisenkymmentä jäänmurtajaa, joukossa kaikki kahdeksan on suomalaismurtajaa. Pohjanlahden alueella laivaliikennettä ruuhkauttavat ahtojäät, joiden takia useat alukset joutuvat odottamaan murtajien apua.

- Tällä hetkellä jäiden puristus on siellä hellittänyt, mutta alueelle on tulossa voimakkaita tuulia, joten helpotus näyttää jäävän hetkelliseksi, sanoo jääasiantuntija Jouni Vainio.

Kasvanut liikenne näkyy

Vaikeita jääoloja on Itämerellä kohdattu aiemminkin, kuten 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun puolivälissä. Laivaliikenteen ruuhkautuminen johtuu Vainion arvion mukaan etupäässä lisääntyneestä laivaliikenteestä. Suomenlahdella jäätilanne paheni vasta helmikuussa, sillä ennen tätä tuuli painoi jäät Venäjän puolelle.

- Siellä ollaan todella ongelmissa. Kyllä se, että he toivat paikalle ydinmurtajan kertoo tilanteesta jotain, Vainio sanoo.

Erikoinen yksityiskohta jäätilanteessa on Maarianhaminan satamaan jäätilanteen takia annettu liikennerajoitus. Vainio mukaan satamaan ei ole annettu liikennerajoitusta ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen.

- Väylä Maarianhaminaan on melkein vuonomainen, joten se vaikuttaa asiaan. Liikennerajoituksella kerrotaan, että satamaan ei kannata lähteä yrittämään soutuveneellä.

Lähteet: YLE Uutiset