Britannian elokuva-ala kuohuu rahahanojen kuivuessa

Britannian elokuva-ammattilaiset ovat huolissaan maan elokuva-alan tulevaisuudesta. Alan keskeinen rahoittaja lakkautetaan, ja elokuvabudjetit ovat romahtaneet.

Ulkomaat
Helena Bonham Carter kuningatar Elisabetin ja Colin Firth kuningas Yrjö VI:n rooleissa elokuvassa Kuninkaan puhe.
Laurie Sparham / Speaking Film Productions Ltd.

Samaan aikaan kun Kuninkaan puhe kahmii palkintoja ja vahvistaa jälleen mielikuvaa Britanniasta laatuelokuvien tuottajana, maan elokuva-ammattilaiset purevat kynsiään.

Taantuman kourissa elokuvabudjetit ovat kutistuneet, ja brittielokuvien keskeisin rahoituselin, UK Film Council, lakkautetaan.

– Hallitus olisi yhtä hyvin voinut ilmoittaa lakkauttavansa terveydenhuollon. Päätös on käsittämätön, ohjaaja Mike Leigh jyrähti The Telegraph -lehdelle viimevuotisesta päätöksestä kuultuaan.

Vuonna 2000 perustettu Film Council on tähän asti jakanut kymmeniä miljoonia puntia yli 900:lle brittielokuvalle. Muun muassa Uskollinen puutarhuri (2005) ja The Last King of Scotland (2006) rahoitettiin osin Film Councilin jakamilla lottopunnilla.

Hallitus vakuuttaa tuen jatkuvan

Ilmoitus Film Councilin lopettamisesta aiheutti vastalauseiden ryöpyn. Elokuvatähdet Liam Neesonista Clint Eastwoodiin vetosivat säilyttämisen puolesta – turhaan. Viraston 75 työntekijää pakkaavat kimpsunsa huhtikuuhun mennessä.

Britannian hallitus vakuuttaa, että elokuvatuki ei vähene; se vain muuttaa muotoaan. Hallitus on luvannut jopa kasvattaa tukea ensi vuonna.

Alan ammattilaiset eivät ole vakuuttuneita.

– Elämme todella epävarmoja aikoja. Brittielokuvien budjetit ovat pudonneet lähes puoleen siitä, mitä ne olivat 10 -15 vuotta sitten, elokuvatuottaja Karen Smyth sanoo.

”Keskityttävä hyviin tarinoihin”

Smythin mukaan Britannian elokuvateollisuuden pitäisi taipua muutoksessa ja yrittää houkutella ulkomaisia sijoittajia ja elokuvantekijöitä Britanniaan.

Smyth on tuottanut muun muassa tanskalais-skotlantilaisen Valhalla Rising -viikinkielokuvan, jonka pääosassa julmisteli tanskalaisnäyttelijä Mads Mikkelsen. Elokuva nähtiin myös Suomessa.

– Emme pärjää tulevaisuudessa, jos emme tee yhteistyötä muun Euroopan kanssa. Britannian täytyy näyttää houkuttelevalta, Smyth painottaa.

Smyth neuvottelee tällä hetkellä suomalaisen Helmiä ja Sikoja -elokuvan oikeuksien ostamisesta Britanniaan.

– Tarina kykykilpailusta on täydellinen nyky-Britannian kuvaus. Meidän on keskityttävä hyviin tarinoihin, koska kalliisiin tuotantoihin ei ole enää varaa.

Pukudraamoja pikkubudjetilla

Myös Kuninkaan puhe on esimerkki niukasta linjasta menestyksestään huolimatta. Colin Firthin tähdittämä historiadraama tehtiin Britannian mittakaavassa pikkubudjetilla, noin kymmenellämiljoonalla eurolla.

Budjetti kalpenee vertailussa vanhempiin peribrittiläisiin epookkielokuviin: Viisitoista vuotta sitten kuvattu Englantilainen potilas oli budjetiltaan kolminkertainen. Elokuva tulvi kalliita ulkokuvia usealta eri mantereelta, kun taas suuri osa Kuninkaan puheesta on kuvattu yhdessä sisätilassa.

Elokuvan ohjaaja Tom Hooper muistuttaa The Scotsman -lehden haastattelussa, että raha ei merkitse kaikkea – tarina on yhä tärkein.

– Kuninkaan puhe tuntuu muuttaneen elokuvarahoituksen säännöt. En elä enää siinä luulossa, että vain jättibudjetilla tuotetaan menestyselokuvia, Hooper sanoo.

Aloittelevat elokuvantekijät tiukoilla

Kuihtuneet rahahanat on huomannut myös Skotlannissa asuva suomalaistuottaja Lili Sandelin.

– Budjetit ovat romahtaneet aivan muutamassa kuukaudessa. Ne vähätkin punnat jaetaan nimitekijöille, ei uusille naamoille, Sandelin sanoo.

Sandelin valmistelee ensimmäistä pitkää elokuvaansa, joka perustuu tositarinaan Edinburghissa elävästä kannibaaliperheestä. Rahoitusta elokuvalle haetaan ulkomailta.

– Britit haluavat matkia amerikkalaisia, mutta raha ei yksinkertaisesti riitä siihen. Britannian täytyisi ottaa mallia Ruotsista tai Ranskasta, jossa tuotanto on huippuluokkaa.

Pitkää elokuvaa valmistellessaan Sandelin hankkii tulonsa musiikkivideoista, promootiokuvauksista – ja neulomisesta.

– Aloitteleva elokuva-ammattilainen ei pärjää ilman sivutuloja. Eräs tuttavani suunnittelee laukkuja, toinen puolestaan tekee toimistotyötä. Elokuvia on hieno tehdä, mutta vuokrakin on maksettava, Sandelin nauraa.

Lähteet: Mia Ylönen, Edinburgh Kirjoittaja on Skotlannissa asuva toimittaja

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus