1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kalenteritytöt hurmaavat naiskatsojia - ja vähän miehiäkin

Lontoon West Endistä lähtenyt kalenterityttöbuumi on löytänyt tiensä myös naapurisaarelle. Irlannissa näytelmä myytiin pikaisesti loppuun, ja komedia on löytänyt tiensä myös suomalaisteattereiden ohjelmistoon.

kulttuuri
Kalenteritytöt pianon ympärillä.
/www.seecalendargirls.com

Miss January, Miss June, Miss October...Dublinin kaduilla on viime aikoina näkynyt rohkeahkoja mainoksia, joissa puolialastomat naiset flirttailevat kaduntallaajille pilke silmäkulmassa. Mainokset liittyvät Kalenteritytöt- näytelmään, joka on ollut viime aikojen teatterihitti myös Irlannissa. Esitys pohjaa Nigel Colen Calendar Girls-elokuvaan (2003), jota tähditti muun muassa Helen Mirren, ja josta Tim Firth taas teki näytelmäversion Lontoon West Endiin.

Kalenteritytöt kertoo joukosta tavallisia naisia, jotka päättävät ryhtyä harjoittamaan hyväntekeväisyyttä tekemällä nakukalenterin. Tästä asetelmasta pitäisi sitten syntyä komediaa, ja mukaan on lisätty traagisiakin elementtejä ja naisten välistä riitelyä sekä vähän mediakritiikkiä.

Emmerdale-tähti Eevan asussa

Dublinin Grand Canal Theatren versio Kalenteritytöistä toistaa Lontoon tuotantoa ainakin siinä mielessä, että näyttelijöiksi on valittu tietoisesti ja hieman viiston ajatusmallin mukaisesti yllätysnimiä. Lontoossa lavalla nähtiin Eastenders-tähtien ohella muun muassa Jerry Hall, Dublinissa taas Emmerdalesta tuttu Lisa Riley ja Nolans-yhtyeen Bernie Nolan, puhumattakaan glamour-malli Jennifer Ellisonista. Osa Kalenterityttöjen vitsiä onkin sitten nähdä tällaisia ihmisiä lavalla ilkosen alasti. Ja erikokoisten ja -näköisten naisnäyttelijöiden riemastuttava heittäytyminen nakukohtauksiin herättikin Dublinissa ne kaikkein makoisimmat naurut. Esimerkiksi muhkean Lisa Rileyn virheettömästi rytmitetty, estoton pose down oli slapstickiä parhaimmillaan.

Tilaustyö naiskatsojalle

Dublinin versio oli lavastuksellisesti muutamaa valoefektiä lukuunottamatta varsin pelkistetty kerrontaa, mikä taas antoi paljon tilaa itse näyttelijöille. Mitään elämää suurempaa taidetta ei nähty, vaan hyvää ja henkilöohjauksellisesti varmaa perusteatteria, joka hymyilytti vielä seuraavana päivänäkin. Grand Canal Theatressa silmiinpistävää oli myös yleisökoostumus- 95 prosenttia katsojista oli naisia, ja esityksestä oli selvästi tultu nauttimaan tyttöporukalla. Näytelmän tematiikkaa ja hyvinkin erioloisten naisnäyttelijöiden ehkäpä terapoivaakin alastomuutta ajatellen tämä ei ole mikään ihme.

Cliff Richardin suosikkinäytelmä

Kalenteritytöt pyörii parhaillaan myös Lahden kaupunginteatterissa. Sielläkin palautetta on leimannut toteamus, että vihdoinkin aikuiset naiset saavat revitellä lavalla - ja oikein kunnolla. Kalenterityttöihin on ihastunut myös Sir Cliff Richard, joka on ilmoittanut haluavansa nähdä "tämän shown yhä uudelleen ja uudellen."

Lähteet: YLE Uutiset/Jussi Mankkinen

Lue seuraavaksi