Daphne du Maurierin jäljiltä löytyi novelli seksilelusta

Britanniassa on löytynyt kirjailija Daphne du Maurierin julkaisemattomia tarinoita. Merkittävimpänä pidetään novellia Doll, Nukke. Se on makaaberi tarina miehestä, jolle selviää, että hänen ihastuksensa kohde onkin mekaaninen nukke.

kulttuuri
Daphne Du Maurier
University of Exeter

Viisi unohduksiin jäänyttä tarinaa löytyivät kirjakauppias Ann Willmoren tutkimusten ansiosta. Willmore omistaa kirjakaupan du Maurierin kotikaupungissa Foweyssa. Hän kertoo halunneensa tarjota asiakkailleen kaiken mahdollisen du Maurierin tuotannosta ja olevansa itsekin innokas keräilijä.

Willmore tiesi du Maurierin kirjoittaneen sekä brittiläisiin että yhdysvaltalaisiin aikakauslehtiin. Kirja- ja lehtiluetteloiden ahkera selailu johti Willmorin vihdoin jäljille. Nukke-novellin du Maurier oli maininnut elämäkerrassaan. Lopulta Willmore löysi sen vuonna 1937 hylättyjen käsikirjoitusten joukosta.

Du Maurier oli hädin tuskin 20-vuotias kirjoittaessaan tuon tarinan miehestä ja mekaanisesta seksilelusta. Willmore arvelee sen herättäneen suurta ällistystä senkin takia, että kirjoittaja oli valkoinen neito hienosta perheestä.

Du Maurier oli Hitchcockin innoittaja

Daphne du Maurierin romaaneille ja novelleille ovat tyypillisiä jännitysjuonet. Hänen teoksensa Linnut ja Rebekka olivatkin inspiraatioina Alfred Hitchcockin elokuville.

Du Maurierin novellit ovat jopa synkempiä kuin hänen romaaninsa. Ne eivät ole söpöjä, vaan makaabereja ja pahaenteisiä, Willmore summaa.

Neljä muuta nyt löytynyttä novellia pääsivät aikoinaan lehteen asti, mutta katosivat sen jälkeen. Willmoren suosikki on The Happy Valley, Onnellinen laakso, jonka juoni jo enteilee Rebekkaa.

Novellit on määrä julkaista tänä keväänä kokoelmassa, jossa on myös kahdeksan 1950-luvulla julkaista tarinaa.

Novellilöydösta kertoo The Guardian -lehti.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset