Teatteri Vanha Juko tanssi kellon ympäri

Lahtelaisessa Teatteri Vanhassa Jukossa tansiittiin yön yli, kaksitoista tuntia putkeen. Kyseessä oli Ampuuhan ne hevosiakin -näytelmään liittyvä tempaus. Rooleissa on ammattinäyttelijöiden ohella mittava joukko alan opiskelijoita.

Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla opiskelevan Emma-Sofia Kujalan mukaan tempaus on hyvä sisäänajo näytelmän maailmaan.

- Huomaan, että asiat, joita harjoituksissa on ohjattu tekemään, tulivat yön aikana kroppaan ihan luonnostaan. Ja on tässä myös joutunut miettimään, mitä kaikkea ihmisen päässä oikein liikkuu ääritilanteessa.

Näyttelijä Hannu Salminen on toiminut tanssimisen ohella tapahtuman juontajana.

- Sääntöjen mukaan on menty, 50 minuuttia tanssia ja sen jälkeen kymmenen minuutin virkistys- ja tankkaustauko. Olo on jo tässä vaiheessa vähän epätodellinen, mutta kyllä se on totta, että liikunnasta saa endorfiineja.

Vanhan Jukon ovet olivat yön ajan auki yleisölle.

- Yllättävän paljon väkeä on käynyt. Yleisön tuki on auttanut tässä kovasti. Tämä on ollut samalla estradinumero, Salminen toteaa.

Leipää ja sirkushuveja

Raija-Sinikka Rantalan ohjaama produktio on Teatteri Vanhan Jukon 15-vuotisen historian suurin tuotanto. Ampuuhan ne hevosiakin -näytelmä toteutetaan yhteistyössä Lahden Ammattikorkeakoulun musiikki- ja draamainstituutin, Lahden Kansanopiston ja Nuorisoteatterin kanssa.

Rantala on kirjoittanut Horace McCoyn maratontansseista kertovan alkuperäisteoksen pohjalta Suomeen sijoittuvan tarinan.

Yhdysvalloissa väkeä houkuteltiin 1930-luvulla suuren rahan toivossa osallistumaan päivä- ja viikkokausia kestäviin tanssikilpailuihin. Rantalan versio kertoo nykypäivän Suomesta.

- Maailmanlaajuinen lama vaikuttaa myös meillä Suomessa. Nuorisotyöttömyys on totta, eivätkä viime aikojen uutiset ole tarjonneet kovinkaan valoisia näkymiä eteenpäin. Silloin haetaan keinoja siihen, miten selviytyä elämässä. Televisiokilpailut ja maratontanssit edustavat tätä keinovalikoimaa.

Tanssin ohella näytelmässä rakastutaan, selvitellään välejä ja sujahdetaan muutenkin nuoren ihmisen elämässä tuttuihin tilanteisiin.

Idols-sukupolvi

Vanhan Jukon taiteellisen johtajan Jussi Sorjasen mukaan näytelmä vastaa Jukon tavoitteeseen tehdä teatteria tämän päivän nuorille oikeista aiheista.

- Mehän olemme niitä laman lapsia.1980-luvulla syntyneistä on kasvanut laman keskellä niin Idols- kuin kouluampujasukupolvikin.

Koko Vanhan Jukon kevätkausi on taiteellisen johtajansa mukaan "runsas ja monipuolinen".

- Ja syksyllä meiltä on tulossa eräänlainen futuristinen tragifarssi, kun ohjaaja Lauri Maijanen tuo näyttämölle kotimaisen kantaesityksen. Näytelmän työnimi on Veteraani Johanneksen ilmestys.

Myös Surmanluotien esityksille suunnitellaan jatkoa ja kiertuetta.