1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Edelfeltin arvomaalaus palasi Turun linnaan

Albert Edelfeltin maalaus Kaarle herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista palasi tiistaina Turun linnaan. Valtion taidemuseo siirsi maalauksen Ateneumiin keväällä, koska linnaa ei pidetty turvallisena paikkana. Nyt turvallisuus on taattu vitriinin avulla.

Vuonna 1878 maalatussa teoksessa Edelfelt kuvasi Nuijasodan aikaista tapahtumaa, jossa Kaarle-herttua perimätiedon mukaan herjasi Klaus Flemingin ruumista tarttumalla kuollutta parrasta. Taulussa herjaaminen tapahtuu Turun linnan Sturenkirkossa. Taulu sijoitettiin Turkuun vuonna 1960 linnan restauroinnin jälkeen.

Edelfeltin taulu ja E. J. Löfgrenin Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär vietiin Helsinkiin keväällä. Museoväen mukaan syynä oli se, että linnan lämpötila ja ilmankosteus vaihtelevat liikaa. Lisäksi vuonna 2008 linnassa tärveltiin arvotauluja.

Etenkin Edelfeltin teoksen palauttamisesta Turkuun on neuvoteltu siitä lähtien, kun Ateneum vei teoksen Helsinkiin. Ateneumin taidemuseon, Valtion taidemuseon ja Turun museokeskuksen konservointiyksiköiden keskustelujen jälkeen päädyttiin ratkaisuun, jossa teos suojataan vitriinillä ja vartiointia tehostamalla. Löfgrenin taulusta tehdään mahdollisesti kopio Turun linnaan.

Miljoonien arvoista taidetta

Turun linnan tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Edelfeltin taulun vakuutusarvo on miljoonia euroja.

– Edelfeltin teos on suomalaisen historiamaalauksen merkkiteoksia, ja sen arvostus ja vakuutusarvo ovat nousseet huomattavasti siitä, kun se talletettiin Turun linnaan. Olosuhteiden korjaamisella huolehdimme siitä, että tämä taidehistoriallisesti ja kulttuurihistoriallisesti tärkeä maalaus säilyy myös jälkipolville, sanoo Ateneumin museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Taulun uudeksi sijoituspaikaksi on valittiin linnan aulan ylätasanne. Aiemmin teos oli linnan juhlasalissa. Linnan vierailija tulee näkemään taulun tutustumiskierrosta aloittaessaan. Pian sen jälkeen kierros vie hänet Sturenkirkkoon, paikkaan, jota Edelfelt kuvasi maalauksessa.