Opiskeljat tempaisivat leivin ja nauhoin opintotuen puolesta

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat kampanjoineet tiistaina opintotuen sitomisesta indeksiin. Erilaisia tempauksia on järjestetty ympäri Suomen. Tempausten tavoitteena on ollut vaikuttaa tulevaan hallitukseen.

Kotimaa
Opiskelijat jakelevat leipää.

Kymmenet opiskelijat ovat kampanjoineet Vaasassa ja Turussa nauhatempauksin opintotuen sitomisesta indeksiin. Turussa opiskelijajärjestöt jakoivat kävelykadulla ja kampuksilla tuhatkunta keltaista nauhaa. Opiskelijat halusivat kiinnittää nauhojen avulla kaupunkilaisten huomion siihen, että opintoraha on jäänyt sitomatta elinkustannusten nousua seuraavaan indeksiin.

Maaliskuun alussa astui voimaan laki, joka sitoo indeksisuojan ulkopuolella olleet sosiaaliedut, kuten lapsilisän, lastenhoidon tuen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahan indeksiin. Opintotuki on nyt ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole siihen sidottu.

Ohikulkijoille leipää

Itä-Suomen yliopiston opiskelijat kokoontuivat Joensuun ja Kuopion toreilla. Joensuussa kerrottiin opiskelijan arjesta ja jaettiin kuumaa mehua ja leipää, joiden kustannuksiin yrittäjät olivat osallistuneet.

- Emme vaadi mielenilmauksellamme rahaa tilille välittömästi. Sen sijaan haluamme, että myös opintotuki on viimeistään ensi vuoden alusta indeksiin sidottu etuus, kertoo Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen ylioppilaskunnan puheenjohtaja Lauri Jurvanen.

Helsingin keskustassa puolestaan järjestettin tiistaina kaksi mielenosoitusta. Opiskelijat kiinnittivät myös Helsingissä ja Jyväskylässä ohikulkijoiden huomion jakamalla heille leipää. Jyväskylässä yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijat jakoivat 300 vaaliteesin sisältänyttä leipäpussia. Joonatan Virtanen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnasta kertoo, että opiskelijoiden jakamat leipäpussit menivät kuin kuumille kiville.

Myös Tampereen Keskustorilla jaettiin indeksileipää ja sidottiin Joensuun tapaan nauhoja aitaan. Tilaisuuteen osallistunut Tampereen yliopiston opiskelija Veera Kaleva kertoi olevansa pettynyt.

- Työryhmä, jonka tarkoituksena oli miettiä järkeviä ratkaisuja opiskelijoiden toimeentuloon kiristi opintotukivaatimuksia. Se erotti kandi- ja maisterivaiheen opintotuen myöntämisen, ja sen lisäksi opintotukea ei sidottu indeksiin. Mielestäni tämä on ihan selvä viesti siitä, miten paljon tämänhetkiset hallituspuolueet arvostavat opiskelijoita ja haluavat heidän työtään tukea, Kaleva sanoo.

Lähteet: ÝLE Uutiset