Autoon voi pakkautua turvallisestikin

Erityisesti näin talvilomien aikaan autot sullotaan täyteen kasseja, nyssyköitä, suksia ja matkustajia. Liikenneturvallisuussyistä pakkaamiseen ja turvavöihin ja -istuimiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Car seat
autoja moottoritiellä, lunta pientareella
YLE

Harva tulee ajatelleeksi, että auton penkillä tai hattuhyllyllä lojuvat käsilaukut, kännykät ja ensiapulaukut voivat olla hengenvaarallisia törmäystilanteessa. Jo 50 km/h vauhdilla ajavan auton joutuessa äkkipysähdykseen, matkustamossa irtonaisina olevien esineiden iskuvoima kasvaa melkoiseksi, kertoo Anna-Maija Hinkkanen Liikenneturvasta.

- Esineiden paino tässä vauhdissa on äkkipysähdyksessä nelikymmenkertaistuu. Esimerkiksi pieni ensiapulaukku lähtee hattuhyllyltä liikkeelle 26 kilon painolla. Kännykkä painaa silloin usean kilon, käsilaukku painaa kymmeniä kiloja ja ihmisten ollessa kyseessä puhutaan aina tonnien painoista. Vauhdin ollessa kovempi törmäyspainot tietysti vain nousevat.

Liikenneturvallisuussyistä auto pitäisikin pakata niin, että matkustamo pysyisi mahdollisimman tyhjänä. Tavarat, joita ei saa takakonttiin tai katon säilytyslaatikoihin, pitäisi muuten kiinnittää. Tämä koskee myös matkustajia.

- Valtaosa väestöstä, eli noin 90-95 % autoilijoista ja kyyditettävistä käyttää turvavyötä. Ilman turvavyötä autoilevat erityisesti nuoret. On tärkeä muistaa, että yksikin irrallinen matkustaja voi törmäystilanteessa aiheuttaa suuren vaaran ja vahinkoa myös kanssamatkustajillee, Hinkkanen muistuttaa.

Vaaratonta automatkaa ei ole

Lapset ja miksei vanhemmatkin olisi Hinkkasen mukaan turvallisinta kuljettaa takapenkilllä. Alle 135-senttisten on käytettävä turvaistuinta tai korokeistuinta. Sääntö on hyvin tiedossa, mutta sitä ei aina sovelleta.

- Usein ajatellaan, että lyhyellä matkalla ei turvaistuinta tarvita. Lisäksi esimerkiksi useilta isovanhemmilta ja muilta lapsia epäsäännöllisesti kuljettavilta puuttuu tarvittavat turvavälineet omista autoistaan.

Hinkkanen kuitenkin suosittelee siirtämään istuimet autosta toiseen lapsen mukana. Ylimääräisen istuimen ostamisenkaan ei tarvitse olla iso hankinta. Monilapsisille perheille ongelma voi kuitenkin olla kaikkien istumien mahduttaminen yhteen autoon.

Turvallisimpia tuoleja on vaikea löytää

Liikenneturva suosittelee lastenistuimia, joissa istutaan selkä menosuuntaan. Asento on turvallisempi sillä selkä ottaa äkkipysähdyksen paremmin vastaan ja myös niskat kestävät tilanteen paremmin.

Tällaisten turvaistuinten löytyminen ei kuitenkan ole enää itsestään selvyys, kertoo Anna-Maija Hinkkanen. Liikenneturvaan tulee aika paljon viestejä, ettei kaupasta oikein tahdo löytyä tuoleja, joissa on selkä menosuuntaan.

- Tyyli on menossa keskieurooppalaisempaan suuntaan ja se ei ole turvallisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Toivon, että vanhemmat olisivat asiassa aktiivisia ja vaatisivat oikeanlaisia turvallisia tuoleja.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala