Ruskeat lehtopöllöt ovat kirineet harmaiden rinnalle

Ruskeiden lehtopöllöjen määrä on kasvanut ilmastonmuutoksen myötä, käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Vielä 1980-luvun alussa ruskeita lehtopöllöjä oli kolmannes lehtopöllöistä, mutta nyt ne ovat kirineet harmaiden lajitoveriensa kanssa tasoihin.

luonto

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan kyse on geneettiseen muunteluun perustuvasta luonnonvalinnasta, ja sitä ohjaa ilmaston lämpeneminen.

Kylmissä oloissa säästöliekillä elävät harmaat lehtopöllöt ovat kestäneet kylmiä ja lumisia talvia ruskeita lajitovereitaan paremmin. Vähälumisten ja leutojen talvien myötä ruskeiden pöllöjen määrä on kuitenkin kasvanut. Harmaita ja ruskeita lehtopöllöjä on nyt yhtä paljon.

Tutkimuksen mukaan höyhenpeitteen väritys ei selitä harmaiden ja ruskeiden lehtopöllöjen menestystä, vaan kyse on geenien yhteispelistä. Väritystä säätelevät geenit kytkeytyvät geeneihin, jotka säätelevät vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa. Esimerkiksi ruskea väri on yhteydessä vilkkaaseen aineenvaihduntaan.

Tutkijoilla oli käytössään rengastajien vuodesta 1961 alkaen keräämä aineisto ja vuodesta 1978 Siuntion seudulta kerätty tutkimuspopulaatio. Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset