Oikeusprosessit eivät ota lyhentyäkseen

Suomalaisia oikeusprosesseja ei ole saatu lyhenemään uudesta lainsäädännöstä huolimatta. Tuomioistuimilla on ollut vuoden ajan mahdollisuus määrätä rikosasian käsittely kiireelliseksi, mutta näin on tehty vain harvoin. Liian pitkistä oikeudenkäynneistä kärsineet ovat voineet viime vuodesta lähtien hakea korvausta valtiolta.

Kotimaa
Lakikirja ja nuija.
Kuvituskuva. Yle

Suomalainen oikeusprosessi poliisin esitutkinnasta raastupaan kestää keskimäärin vajaat neljä kuukautta. Pahimmillaan kuitenkin esimerkiksi talousrikosten tutkinta ja käsittely saattaa kestää vuosikausia.

Liian pitkään oikeuden päätöstä odottaneet ovat viime vuoden alusta lähtien voineet hakea korvauksia suoraan valtiolta. Oikeusministeriön apulaishallintopäällikkö Heikki Liljeroos kertoo, että tähän mennessä on käsitelty 35 korvaushakemusta.

- Kahdeksantoista asiaa on ollut sellaista, joissa hyvitystä ei ole tuomittu ja seitsemäntoista tapausta on sellaista, joissa hyvitystä on maksettu, Liljeroos laskee.

Korvausta on siis maksettu joka toiselle hakijalle, ja korvausten kokonaissumma on tähän mennessä noin 130 000 euroa.

Rikosasian käsittely on viime vuodesta lähtien voitu määrätä kiireelliseksi, jos asianomistaja on osannut sitä vaatia ja perustella. Tätä mahdollisuutta on kuitenkin käytetty vain harvoin.

Oikeustoimien nopeuttamisesta suunnitelma

Suomalaista oikeusprosessia pitäisi kuitenkin saada nopeammaksi, sillä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on puuttunut asiaan useasti. Asianajajaliiton mukaan vuoden voimassa olleesta korvausmenettelystä ei ole juuri muuta hyötyä kuin se, että sillä vältetään maan maineelle kiusalliset EIT:n tuomiot, kun ihmiset voivat ihmisoikeustuomioistuimen sijaan hakea korvausta suoraan valtiolta.

Asianajajaliiton puheenjohtajan Mika Ilveskeron mielestä oikeusprosessien kesto lyhenee vain, mikäli poliisi ja syyttäjät sekä asianajat ja tuomioistuimet parantavat yhteistyötään.

- Jokainen näistä toimijoista joutuu katsomaan oman toimintansa ulkopuolelle ja miettimään, miten oma toiminta järjestetään sillä tavoin, että se koko ketju toimii mahdollisimman hyvin, Ilveskero korostaa.

Oikeusministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan suunnitelmaa oikeustoimien nopeuttamiseksi. Työryhmän on määrä jättää ehdotuksensa vielä tämän vaalikauden aikana.

Lähteet: YLE Uutiset