Asiantuntijat: Libyan levottomuudet eivät aiheuta öljykriisiä

Pohjois-Afrikan levottomuudet ovat herättäneet pelkoa uudesta öljykriisistä. Öljytuotteiden hinnat ovat viime viikkoina olleet selvässä nousussa myös Suomen huoltoasemilla. Asiantuntijat rauhoittelevat kuitenkin kuluttajia.

kansannousut
Poika potkaisee kohti Muammar Gaddafia esittävää seinämaalausta.
Poika potkaisi kohti Muammar Gaddafia esittävää seinämaalausta Benghazissa Itä-Libyassa 1. maaliskuuta.Khaled El Fiqi / EPA

Öljypulaa ei ole tiedossa, elleivät levottomuudet leviä todella suuriin tuottajamaihin kuten Saudi-Arabiaan.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan öljyn hinnassa on ollut selvää painetta koko talven, osittain johtuen tavallista kylmemmistä ilmoista. Arabimaiden levottomuudet ovat nyt johtaneet hintojen selvään nousuun.

Öljytynnyrin eli barrelin hinta nousi viime viikolla jo 120:een dollariin, eli korkeammalle kuin kahteen vuoteen. Viime päivinä hinta on ollut taas hiukan laskussa ja eilen se vakiintui 112:n dollarin tienoille.

Libyan öljytuotanto on vain noin kaksi prosenttia koko maailman tuotannosta, mutta erityisesti Etelä-Euroopan maille Libya on ollut tärkeä toimittaja. Esimerkiksi Italia on saanut kolmanneksen öljystään Libyasta.

Kansainvälisen energiajärjestön tutkijan Fatih Birolin mukaan Libyan öljyn ei periaatteessa pitäisi paljoakaan vaikuttaa maailmanmarkkinoihin, vaikka se jäisi markkinoilta kokonaan pois:

- Saudi-Arabia on jo ilmoittanut kohottavansa tuotantoaan merkittävästi korvatakseen libyalaisen öljyn. Lisäksi meillä on energiavarastojen puskurivarastoja, joita voidaan käyttää, jos markkinahäiriö käy ilmeiseksi. Varastoja on niin paljon, että öljyä voidaan pumpata markkinoille kaksi miljoonaa barrelia päivittäin kahden vuoden ajan.

Fatih Birolin mukaan öljyn hinnan pitäminen kurissa on kaikkien edun mukaista, sillä kallistuva öljy horjuttaa muutenkin hidasta elpymistä lamasta.

Suomessa moni autoilija on kauhistellut viime päivinä menoveden hintaa, joka lähentelee monella pumpulla euro-kuudenkymmenen sentin rajaa.

Myyntipäällikkö Petteri Kämpjärvi Neste-Oilista ei pidä mahdottomana, etteikö bensiini voisi kesään mennessä hiukan halventuakin.

- Voihan olla, että arabimaiden levottomuudet rauhoittuvat ja raakaöljyn hinta kääntyy taas laskuun. Mutta aika näyttää.

Lähteet: YLE Uutiset