Suomi edistämään Pohjolan kirjallisuutta ja sirkustaidetta

Suomi edistää kirjallisuutta ja sirkustaidetta Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakaudellaan. Jo muutama vuosi sitten alkanut globalisaatioteema on vahvasti mukana. Kulttuurissa kurkotetaan kansainvälisille markkinoille mm. yhteispohjoismaisella ponnistuksella Pariisin kirjamessuilla.

kulttuuri
Akrobaaatit esiintyvät..
Sorin sirkuksen akrobaatitMika Kanerva / YLE

Pohjoismaat ovat saaneet Pariisin kirjamessuilta tänä vuonna kunniavieraan statuksen. Yhteispohjoismainen hanke on nimeltään Les Lettres Nordiques.

Se pyrkii messuilla edistämään pohjoismaisen kirjallisuuden tunnettuutta, tehostamaan Pohjoismaiden kustantamojen yhteistyötä ja kansainvälistä markkinointia sekä korostamaan pohjoismaisen kääntäjäkoulutuksen merkitystä.

Hankkeesta vastaa Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus FILI yhteistyössä Pohjoismaiden kirjallisuusverkosto NORDLIT:in kanssa.

Sirkusalan yhteistyötä tukevoitetaan

Suomen puheenjohtajuusohjelma pyrkii edistämään myös sirkusalan pohjoismaista yhteistyötä. Sirkustaiteilijoiden ja teosten liikkuvuutta ja alan pohjoismaista residenssitoimintaa pyritään kehittämään tämän vuoden aikana. Tavoitteena on myös luoda pohjoismainen sirkustaiteen ohjelma ja toimintasuunnitelma vuosille 2012–2013.

Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee kulttuuria miljoonilla

Pohjoismaiden ministerineuvoston kulttuuribudjetti vuonna 2011 on noin 160 miljoonaaTanskan kruunua (noin 21 milj. euroa). Huomattava osa varoista kanavoidaan kulttuuri- ja taidekentän toimijoiden hankkeisiin Pohjoismaiden ministerineuvoston ohjelmista tai Pohjoismaisen kulttuurirahastosta myönnettävinä apurahoina. Ministerineuvoston kulttuuribudjetin turvin ylläpidetään myös Pohjolan taloja ja instituutteja sekä rahoitetaan Pohjoismaiden neuvoston elokuva-, kirjallisuus- ja musiikkipalkinto.

Lähteet: YLE Uutiset