1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ei voi niinkään mennä, että makaa vain kotona"

Vantaan kaupungin työpajassa kesken jäänyttä peruskoulua suorittava Cristian Nieminen kannattaa lämpimästi nuorten toimeentulotuen uudistusta. Parikymppisen Niemisen mielestä aktiivisesta kouluttautumisesta kuuluukin palkita.

Kuva: Yle

Cristian Niemisen ei tarvitse miettiä, ennenkuin hän vastaa kysymykseen uuden, nuorten toimeentulotukea koskevan lain oikeutuksesta.

- Se on täysin oikein. Eihän se voi niinkään mennä, että toinen makaa kotona ja saa yhtä paljon rahaa kuin se, joka nostanut itsensä ylös niskasta, Nieminen sanoo.

Nieminen itse suorittaa peruskouluaan työmarkkinatuen turvin, mutta hänellä noin puolen vuoden verran kokemusta toimeentulotuen nostamisesta aiemmin.

Jatkoa seuraa pian, sillä työmarkkinatuki lakkaa puolen vuoden opiskelun jälkeen. Toimeentulotuen hakemista hän pitää jopa liian yksinkertaisena.

- Kerran kuussa joutuu viemään paperit, mutta kertaakaan en nähnyt koko sosiaalityöntekijää, Nieminen muistelee.

Nieminen uskoo saavansa peruskoulun päästötodistuksen käteensä viimeistään kesällä. Sen innoittamana hän suunnittelee nyt myös lukion käymistä. Aikuistumispäätös kannatti, hän sanoo.

- Sitä vaan marssi tekemään asioille jotain. Nyt minulla on oma asunto ja kohta pääsen töihin tai jatko-opiskelemaan, hän iloitsee.

Kun koulut on käyty, haaveena on rap-artistin tai kirjailijan ura. Nieminen tekee musiikkia nimellä Ceeni.