1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Marjakeitto

Mustikkasoppa on taianomainen hiihtojuoma

Mustikkasoppa on perinteinen urheilujuoma. Sopan legendaarisuus saattaa perustua esimerkiksi sen helppoon sulavuuteen. Reilusti sokerilla höystetty mustikkaliemi sisältää myös paljon energiaa. Makutestin mukaan mikä tahansa soppa on maukasta, mutta kevytsoppaan urheilijan ei kannata haksahtaa.

Kuva: Yle

Kestävyysurheilijat ja eritoten hiihtäjät käyttivät varsinkin takavuosina mustikkasoppaa kilpailun aikana tankkausaineena. Nykyään mustikkasoppa harvemmin valuu kilpahiihtäjän suupielistä pitkin rinnuksia, mutta sopan maine urheilun tehojuomana ei ole himmentynyt. Pitkissä kuntohiihdoissa se saattaa hyvinkin vielä ryydittää hiihtäjän etenemistä.

Elintarviketieteiden maisteri Anna Ojala UKK Instituutista arvelee mustikkasopan taian perustuvan siihen, että se on neutraali vatsalle.

- Siitä saa myös runsaasti energiaa, eikä se aiheuta pistoksia vatsalle, kuten kiinteä ruoka. Luulisin, että se liittyvän tähän, mutta ei varmaan mitään muuta syytä löydy, jatkaa Ojala arviointiaan.

Perinteinen urheilujuoma ajanee saman asian. Siitäkin saa energiaa riittävästi. Jostain syystä osa ihmisistä vain tykkää enemmän mustikkasoapsta. Kevytsopat ovat mahdollinen sudenkuoppa soppaa urheilujuomana käyttäville. Ne eivät sisällä sokeria, vaan makeutusaineita.

- Kyllä pitkäkestoisessa urheilusuorituksessa sokerillinen on parempi vaihtoehto. Kevytversiosta ei saa sitä energiaa, mitä suorituksessa tarvitaan, muistuttaa Anna Ojala.

Makutestissä yllätysvoittaja

Yle Keski-Pohjanmaan makutestissä neljä erilaista mustikkasoppaa asettuivan hieman yllätykselliseen järjestykseen. Sokkotestissä voiton vei aspartaamilla ja asesulfaatti K:lla makeutettu keitto. Voittajan maku oli raadin mielestä kaikkein mustikkaisin.

Toisen sijan nappasi luomumustikkakeitto. Kaikkien keittojen todettiin täyttävän tehtävänsä mustikkasoppana. Sokerilla makeutetuista kolmesta keitosta vain luomukeitossa mustikkaa oli enemmän kuin sokeria. Muissa sokerin osuus oli marjojen osuutta suurempi.