UIL: Nokian palkanlisät Meego-kehittäjille paniikkireaktio

Oulussa vieraileva, Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari pitää Nokian Meego-kehittäjille tarjottuja palkanlisiä yhtiön paniikkireaktiona. Porokarin mukaan Nokia epäonnistui omassa sisäisessä tiedotuksessaan ja yrittää paikkailla virhettään, jottei aivovuotoa yhtiöstä tapahtuisi.

Kuvassa toistaiseksi tuorein Maemo/MeeGo-puhelin N900. Kuva: Nokia

Porokari viittaa siihen, että valtiovalta ja media saivat tietää Nokian tulevista muutoksista ennenkuin siitä oli kerrottu henkilökunnalle.

Uudella Insinööriliitolla on 500 jäsentä, jotka työskentelevät Nokian Oulun yksiköissä. Suuri osa vähennysuhan alla olevista Symbian- ja Meego-käyttöjärjestelmien suunnittelijoista kuuluu nimenomaan Uuteen Insinööriliittoon.

Liitossa varaudutaan pahimpaan

Porokarin mukaan liitto varautuu maksimaalisiin Nokian irtisanomisiin.

-Poliitikothan ovat väläytelleet julkisuudessa satojen, jopa tuhansien työpaikkojen vähennystä. Kun nämä uutiset tulivat, alettiin liitossa välittömästi tekemään järjestelyjä. Tavoitteena on auttaa nokialaisia keskitetysti, sitten kun se hetki tulee. Vaikka kyseessä olisi isompikin rysähdys, me olemme valmiina, kertoo Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari.

-Yt-neuvotteluthan tässä varmasti tulee, vaikkei irtisanomisia tulisikaan. Jonkinlaiset yt-neuvottelut organisaatiomuutoksen vuoksi on tulossa joka tapauksessa.

Porokari myös kritisoi valtiovaltaa siitä, että mahdollisia tulevia Nokian irtisanomisia ryhdytiin spekuloimaan laajasti, ennenkuin asioista oli mitään varmuutta.

-Valtiovalta lietsoi tässä hysteriaa ja valitettavaa on se, että vaalien läheisyydelläkin oli tähän varmasti merkitystä.

Jäseniä rauhoitellaan

Uusi Insinööriliitto aloitti tiistaina Oulusta työpaikkakiertueen Nokian yksiköissä yt-menettelyn ja työttömyysturvan tiimoilta. Liiton väki vieraili ainakin Nokian Teknologiakylän ja Peltolan yksiköissä.

Luvassa on myös uraklinikoita, työllistymisprojekteja ja rekrytointitapahtumia sekä henkilökohtaista neuvontaa.

- Yksi tarkoituksemme on rauhoitella ihmisiä. Vaikka yritys on sekavassa tilassa ja valtiovalta paniikissa, niin liitto ainakin toimii kylmäpäisesti ja valmistautuu pahimpaan ja toivoo parasta, lataa Porokari.

Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö, oululainen Mari Kangas kertoo, että tunnelma Oulun nokialaisten keskuudessa on epävarma.

- Tietenkin, koska tietoa tulevista muutoksista ei vieläkään ole.

Meego-kehittäjille maksettavia palkanlisiä Kangas ei halua suoraan kommentoida.

- Onhan se totta, että tällaisten muutosten keskellä henkilöstön motivaatio ei välttämättä ole parasta luokkaa. Silloin yritys miettii, miten sitä saadaan parannettua.