1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Pohjois-Karjala

Kohu ei ole lannistanut turkistuottajaa

Turkistuottajat näkevät tulevaisuuden valoisana tarhaeläinten kohtelusta nousseesta kohusta huolimatta. Pakkastalvet ovat lisänneet turkisten kysyntää ja nostaneet nahkojen hinnat ennätyslukemiin.

Teksti-TV Pohjois-Karjala
Supikoiria tarhahäkissä.
YLE / Riikka Heikkilä

Turkisten menekki on pelastanut turkistarhoja, joiden toiminta on ollut vaakalaudalla muun muassa uusien häkkikokovaatimusten vuoksi.

Kettuja ja supikoiria kasvattava juukalainen Turkistarha Malja Oy on ostamassa lisämaata ja laajentamassa tilaansa. Eläinaktivistien suomalaisilla tarhoilla kuvaamat huonosti voivat turkiseläimet ovat hallituksen puheenjohtaja Sulo Maljan mukaan järkyttäviä tapauksia:

- Kyllä se on ihan katastrofi, että tällaista voi sattua. Mutta eihän huonosti kohdelluiden eläimen nahkoillakaan mitään saa huutokaupassakaan.

Eläinsuojeluliitto ja eräät poliitikot ovat vaatineet turkistarhauksen lopettamista. Tarhaaja ei ajatusta oikein ymmärrä:

- Jos me hoidamme eläimet kunnolla, niin en minä usko, että siinä mitään kielteistä voisi olla. Ja jos luovumme tarhauksesta Suomessa, niin kyllä sitä tehdään jossain muualla. Esimerkiksi Kiinassa, jossa valvonta ei ole niin tehokasta, kuin meillä, sanoo Sulo Malja.

Pohjois-Karjalassa on kymmenkunta turkistarhaa.

Kevään turkishuutokauppa järjestetään maaliskuun lopussa.

Lähteet: YLE / Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi