1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Henkilöstö- ja laitosruokalat, ateriapalvelu

Ateriapalvelut yhtenäistyvät maakunnassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri yhtenäistää ateriapalvelun hinnoittelun ja järjestämistavan. Tarve ja tulotaso määräävät palvelun saannin ja hinnan.

Kuva: Yle

Kuntayhtymän hallituksen tammikuussa päättämät muutokset astuvat voimaan huhtikuun alussa. Muutos koskee koko Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten aluetta eli Lappeenrantaa, Lemiä, Luumäkeä, Parikkalaa, Rautjärveä, Ruokolahtea, Savitaipaletta ja Taipalsaarta.

Jatkossa asiakkaan aterian hinta perustuu hänen tuloihinsa. Palvelutarpeen puolestaan arvioi kotihoitokeskus.

Aikaa tuloselvityksen sisältävän hakemuksen jättöön kotihoitokeskukselle on runsaat pari viikkoa, 21.3. saakka.

Kotiin kuljetettu ateria myönnetään henkilölle, joka ei sairauden tai alentuneen toimintakyvyn takia pysty muuten järjestämään ruokailuaan.

Ateriamaksu vaihtelee tulojen mukaan kuudesta eurosta lähes kymmeneen euroon. Pienimmällä taksalla ateria irtoaa alle 900 euron kuukausituloilla. Viisiportaisen asteikon toisessa päässä ovat yli 2000 euron tulot, jolloin aterian hinta on 9,8 euroa.

Saman taulukon mukaan veloitetaan myös niitä asiakkaita, joille myönnetään lounas esimerkiksi palvelutalossa tai ateriantuottajan tiloissa.

Ateriapalvelun saa yli 14 vuorokautta kestävään tarpeeseen. Lyhyemmälle ajalle, esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen jälkeiseksi toipilasajaksi, ruokaa voi olla mahdollista tilata omalla kustannuksella suoraan palveluntuottajalta.

Eksoten mukaan alle kolmea kertaa viikossa ruokaa ei yleensä kotiin kanneta. Syynä on se, että ateriapalvelu pyrkii ensisijaisesti turvaamaan asiakkaiden päivittäisen ravinnonsaannin.