1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Simon omalääkärimallista hyviä kokemuksia

Viime syksynä Simon terveyskeskuksessa aloitetusta omalääkäreiden ja -hoitajien työparimallista on saatu jo hyviä kokemuksia. Terveyskeskuksen vastaavan lääkärin Vappu Väntäsen mukaan resurssipula on aiheuttanut ajoittain ongelmia, mutta malli on osoittanut toimivuutensa.

Teksti-TV Perämeri
Puutiaisaivokuumetta Simossa. Maksniemeläisiä kehotetaan ottamaan rokote.

Väntäsen mielestä omalääkäri ja -hoitaja takaavat asiakkaan hoitoon jatkuvuutta. Se on tärkeää varsinkin silloin, kun kyseessä ovat usein hoitoa tarvitsevat potilaat, joilla on monta sairautta. Hoitajan ja lääkärin parityöskentelyssä halutaan myös vahvistaa ammattitaitoisten hoitajien roolia.

- Kun on paljon kroonisia sairauksia, kuten sydänsairaudet, tuki- ja liikuntaelinongelmat, reumat ja muut, joista suurin osa pysyy aika hyvin tasapainossa, niin silloin hoitovastuuta jäisi enemmän hoitajalle. Eli jos asiakkaalla kaikki asiat ovat haastatellen kunnossa, niin jokainen ei välttämättä tarvitse vuosikontrollia omalla lääkärillä. Saattaa olla, että kontrolli hoitajalla riittää, kun asiat ovat kunnossa. Voidaan ottaa kontrollikokeita ja tarvittaessa käyttää sydänfilmiä ja kokeita lääkärillä arvioitavana. Eli tässä samalla suunnitellaan myös työnjakoa, Väntänen kertoo.

Lähteet: YLE Perämeri