1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Häme

Korkean paikan kammon voi testata simulaattorissa

Forssalainen ammattiin valmistava Faktia antaa huippukoulutusta nosturinkuljettajille. Oppilaitos istuttaa nosturioppilaat muun muassa virtuaaliympäristöön. Puolen miljoonan euron simulaattorissa tulee samalla testattua korkean paikan kammo.

Faktian nosturisimulaattori.

Markku Kauranen hyppää kylmähermoisesti elämänsä ensimmäistä kertaa nosturinpukille Forssassa. Kaurasen olo nostolaitesimulaattorissa on kuin oikeassa torninosturissa. Hän näkee ympäristön eteen, sivulle ja alas, ja kun kaikki sujuu hyvin, kuuluvat taustalla lempeät koneäänet. Jos hän töppäilee ja törmäilee, ryskyy betoni ilkeästi.

- Ei siellä nyt ihan tuskan hiki tullut, täällä huoneessa on muuten vaan niin lämmintä. Kai minä aika rauhallinen olen, niin ne väittää. Ei siellä auta hermostua, rauhalliset liikkeet tarvii olla, ei saa yhtään hätäillä, sanoo Markku Kauranen simulaattorista tultuaan.

Lisävaikeutta sääolosuhteista

Simulaattoriin saa vaikeampia vaatimuksia lisäämällä tuulta, sadetta ja sumua. 3D-laseilla kuski tajuaa etäisyydet kuin luonnossa. Kouluttaja seuraa työskentelyä tarkasti ja näkee virheet.

Simulaattori jäljittelee siis työskentelyolosuhteita sadassa metrissä maan ja taivaan välillä, missä tarvitaan ylenpalttista rauhallisuutta, lehmän hermoja ja motorisia taitoja.

Forssan virtuaaliympäristässä voidaan tehdä betonivalua, asentaa seinäelementtejä ja harjoitella puhtaita nostoja, ja koko laite vie rakennusalan koulutusta Forsassa eteenpäin, sanoo Faktian rehtori Taina Sipilä.

- Kyllä tällä simulaattorilla pystytään monipuolistamaan meidän opetusta oikein paljon. Opiskelijat saavat myös yksilöllisiä harjoitteita.

Nostolaitesimulaattorin hankinta on osa Faktian strategiaa tulla johtavaksi valtakunnalliseksi nostoalan koulutus- ja kehittämiskeskukseksi.