Hyppää sisältöön

Levyttääkö aikuisrokin ikoni Andy Suonsilmä?

Levyttääkö Andy Suonsilmä koskaan pitkäsoittoa? Kuka löytyy TV2 Pasila-sarjan perisuomalainen rock-ikonin tuotannon takaa? Kysymykset hiertävät monen Pasilan ystävän mieltä, koska Andy Suonsilmän kappale Karrelle palanut enkeli kosketti monen suomalaisen miehen - ja naisenkin - sielua.

Kuva: YLE

Juuri sitä sielua, joka on kuin kivi, joka kukkii lailla hauraan joutsenen. Aikuisrokin sankarin Andy Suonsilmän hittikappaleen sanat pursuavat peräpohjolan melankoliaa ja synkän kaunista paatosta. Kappaleen on säveltänyt ja osittain sanoittanut Kalle Koivisto, joka tunnetaan yhtyeistä Kemopetrol ja Vendi.

Karrelle palanut enkeli -biisissä on suomalaisten rock- ja iskelmäkappaleiden kliseitä sekoitettu surutta isolla kauhalla ja ladottu epämääräisessä sekasotkussa peräkkäin. Mistä tämä paatos kumpuaa?

- Se kumpuaa sieltä järvistä ja laaksoista. Ja mitä näitä nyt Suomessa on näitä ikonisia maisemia, pohtii Kalle Koivisto.

Sanoituksessa jylläävät suomalaisesta aikuisrokista tutuksi tulleet kielikuvat ja ilmaisut. Tässä tulkitaan Andy Suonsilmän ja samalla kaikkien muiden suomalaisten miehekkäiden miesten syvimpiä tuntoja.

Andy Suonsilmä on muusikkona taianomainen cocktail Sakari Kuosmasta, Pate Mustajärveä ja Yö-yhtyettä.

- Kyllä Andy näitä kaikki mainittuja kunnioittaa kovasti artisteina ja ihmisinä. Hän ammentaa surutta vaikutteita kaikilta perussuomirokin sankareilta.

Kalle Koivisto on tehnyt Pasilaan myös muun muassa Phill Collins -darran musiikin. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Atte Järvinen soitti lapsuudenystävälleen jo sarjan suunnitteluvaiheessa ja pyysi Koivistoa kirjoittamaan musiikkia Pasilaan.

- Tämä on ollut älyttömän hauskaa hommaa! Tässä voi ampua kivasti yli koko ajan.

Levyttääkö Andy Suonsilmä koskaan pitkäsoittoa?

- Andy on arkkityyppinen taiteilijaluonne, jonka elämään kuuluu jatkuvia ylä- ja alamäkiä. Häntä täytyy ymmärtää. Andy tulee studioon jos on tullakseen. Odotamme kyllä innolla, että hän levyttäisi lisää.

Siis jos ei kuole viinaan ennen sitä?

- Se on tietenkin aina yksi mahdollisuus.

.
.