Markku Johansson tuntee maamme orkesterit

Kahden ammattimuusikon lapsena Markku Johanssonin suhde musiikkiin syntyi varhaisessa lapsuudessa. Trumpetin soittamisen hän aloitti 13-vuotiaana, mutta jo 4-vuotiaana hän tapaili pianolla radiosta kuulemiaan sävelmiä. Tällä hetkällä Johanssonin pitää liikkeessä Olavi Virta. Hänet tunnetaan lähes maamme kaikissa sinfoniaorkesterissa.

viihde
Markku Johansson soittaa flyygeliä.
Rami Koivula / YLE

Muusikko, kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja Markku Johansson on kiistatta yksi maamme monipuolisimmista musiikin ammattilaisista. Johansson astuu torstaina Pori Sinfoniettan eteen johtamaan Olavi Virta -konserttia. Johanssonin mukaan Sinfonietta on erinomaisessa iskussa.

Poika varjoisalta kujalta -viihdekonsertin solistina Porissa on baritoni Hannu Lehtonen. Markku Johanssonin mukaan Virta -konsertti on toimiva kokonaisuus, johon lisänsä tuo oma rytmiryhmä.

- Konsertti kattaa hienosti Virran levytyshistorian. Esityskoneisto antaa laulujen tulkintaan uusia mahdollisuuksia, mutta ei niitä tunnistamattomiksi ole sovitettu.

Johansson sanoo opiskelleensa klassista sen verran, että uskaltaa mennä hienojen orkestereiden eteen. Omat musiikilliset juuret ovat kuitenkin rytmimusiikissa ja viihdemusiikissa.

Pakottamisesta seuraa kammo

Kahden ammattimuusikon lapsena Markku Johanssonin suhde musiikkiin syntyi varhaisessa lapsuudessa. Trumpetin soittamisen hän aloitti 13-vuotiaana, mutta jo 4-vuotiaana hän tapaili pianolla radiosta kuulemiaan sävelmiä.

Johanssonin mielestä lapsia ei kuitenkaan pidä voimakkaasti ohjata harrastamaan musiikkia, vaan kannattaa odottaa, että lapsi itse ilmoittaa haluavansa harrastaa vaikka jääkiekkoa tai huilunsoittoa.

-Pakottamisesta seuraa kammo koko asiaa kohtaan. Superlahjakkaiden muusikoidenkin taustalla on voimakas itsenäinen halu.

Suomalaismuusikkojen kansainvälisesti korkea taso selittyy Johanssonin mukaan suosiollisella ilmapiirillä.

- Meillä on paljon loistavia opistoja ja opettajia.

Muusikot yhtä perhettä

Työn ja toimeentulon lisäksi musiikki on antanut Johanssonille tärkeitä ihmiskontakteja.

- Ystäviä ja työtoverita, joista monet ovat vaikuttaneet omaan olemukseeni.

Muusikkojen välinen hengenheimolaisuus on Johanssonin mukaan liian laimea ilmaus.

- Pikemminkin tässä ollaan yhtä isoa perhettä.

Tämä on palveluammatti

Markku Johanssonin mukaan muusikkous on palveluammatti.

- Musiikkia esitetään toisille ihmisille ja siksi pitää ottaa huomioon, mitä he haluavat.

Johansson tosin myöntää kyllästyvänsä huonoon musiikkiin.

- Vanhemmiten minusta on tullut vähän kärkäs arvostelemaan. Ärähdän helposti, jos kuulen jotain arveluttavaa.

Lähteet: YLE Satakunta