1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hevonen

Torinhevonen on elegantti ja sopuisa kaveri

Torinhevosen juuret juontavat Virossa sijaitsevaan Torin siittolaan. Siellä jalostetusta torinhevoseksi kutsutusta hevosrodusta on tullut suosittu ratsu- ja työhevonen. Ensimmäiset puhdasrotuiset varsat ovat syntyneet Joensuun Nivassa.

Kuva: YLE / Pekka Sivukari

Virossa, Pärnun lähellä sijaitsevalta tilalta on myös tämän rodun kantakirja. Se on vuodelta 1857. Suomessa torinhevosia on ollut jo ainakin sotien jälkeen, lähinnä työhevosina.

Korholan tilalta Nivan kylältä löytyy kaksi varsin erinäköistä torinehevosta; jalostusori Arhippos ja tamma Castella.

- Arhippos on hyvin ilmeikäs ja kauniin ruskea. Ori edustaa uudempaa jalostuslinjaa. Toinen linja on jalostuslinja, jonka tarkoituksena on säilyttää vanhaa kantaa, kertoo hevosen omistaja ja Torinhevoset-yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Korhonen.

- Castella-tamma on myös uudemman linjan perillisiä. Se on puolestaan kauniin valkoinen, koska siinä on muiden rotujen verta.

- Vaaleana värinä tämän rodun edustaja ei tosin ole niin suosittu kuin ruskea. Luonteeltaan Castellakin on sosiaalinen, kertoo Suvi.

Parhaimmillaan torinhevonen on elegantti, huomiotaherättävän hyvän ja sopusuhtaisen näköinen, kerrotaan yleisessä rotumääritelmässä.

Nivan kylältä Suomen ensimmäiset puhdasrotuiset varsat

Suomen ensimmäiset puhtaat torinhevosen jälkeläiset syntyivät kesällä 2010 Korholan tilalla Joensuun Nivassa. Toinen niistä on nimeltään Aamos ja varsan onnellinen omistaja on torinhevos-yhdistyksen sihteeri Tiina Niiranen.

- Minä kiinnostuin tästä hevosrodusta tämän Korholan tilan kautta. Opin pian tuntemaan, että torinhevonen on monipuolinen ja rauhallinen.

- Aikomuksenani on ainakin ratsastaa sillä. Haluaisin käyttää sitä myös vaikkapa kärryjen tai reen vetämiseen, suunnittelee Tiina.

Torin hevonen on levinnyt jo kaikkialle maailmaan. Muun muassa Ruotsissa on jo pidemmän aikaan ollut tämän rodun kasvattajia.

Kaukaisimmat torinhevoset löytyvät Australiasta saakka.

Tuore yhdistys perustettu vastikään

Torinhevoset ry perutettiin noin vuosi sitten. Yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Korhonen sanoo, että yhdistys tuli tarpeeseen:

- Kun ryhdyin hakemaan tietoa tästä rodusta, niin ei oikein tahtonut löytyä mitään.

- Eestiläisten ystäviemme kautta pääsimme perille rodusta. Heiltä olemme saaneet tietoa torinhevosesta ja sen historiasta suoraan rodun syntysijoilta.