Kova talvi vesiputkille

Kovat pakkaset, tuulet ja nyt tapahtunut lauhtuminen ovat pitäneet putkensulattajat kiireisinä läpi talven. Sulatus on taitolaji ja kotikonsteja käyttäessä tulee olla erityisen varovainen, ettei koko mökki sula tuhkana tuuleen.

plumbing
Jäätyneet vesiputket ovat aiheuttaneet tänä talvena jopa normaalia enemmän hankaluuksia omakoti- ja rivitaloasujille.
Jäätyneet vesiputket ovat aiheuttaneet tänä talvena jopa normaalia enemmän hankaluuksia omakoti- ja rivitaloasujille.YLE Perämeri

LVI-alan yrittäjä Kauko Kilpimaalla on vuosikymmenten kokemus vesiputkien sulatuksesta ja hän kehottaa asiassa erityiseen varovaisuuteen.

- Putkien lämmityksessä ei missään nimessä saa käyttää liian kuumaa puhallinta. Autojen sisälämmittimiä voi käyttää, mutta eipä juuri kuumempia puhaltimia. Rossipohjaisissa taloissa ei itse juuri kannata mennä putkia lämmittämään talon alle, sillä siellä on pölyä ja muita epäpuhtauksia. Ne saattavat syttyä ja samalla saattaa lämmetä koko mökki tuhkana tuuleen, varoittaa Kilpimaa.

Tulovesiputkiin voi asentaa sähkövastuksen estämään jäätymistä, mutta sekään ei onnistu kaikissa taloissa.

- Monesti nousuvesiputkissa on niin jyrkkiä kulmia, ettei sinne saa laitettua vastusta tarpeeksi pitkälle, sanoo Kauko Kilpimaa.

Ongelmia sekä rossi-, että laattapohjissa

Tuulettuvalla alapohjalla varustetuissa eli rossipohjaisissa taloissa tuuletusaukot tulisi sulkea ja vuorata sokkeli lumella, jos haluaa varjella putkia jäätymiseltä. Toisaalta se on ristiriidassa sen perusajatuksen kanssa, että rossipohjaisissa taloissa tuuletuksen tulisi pelata ympäri vuoden. Jos tuuletusaukot pitää auki talvellakin, on syytä varmistaa sulanapysyminen sähkövastuksella.

Kiinteän laatan päälle rakennetuissa taloissa yleisin jäätymisen syy ovat liian lähellä seinää nousevat vesiputket.

- Ja taloon tulevan runkoputken päältä ei koskaan kannata kolata lumia pois, muistuttaa Kauko Kilpimaa.

Lähteet: YLE Perämeri